În plină criză energetică – scumpiri în cascadă la curent și gaze -, Guvernul Ciucă a majorat salariile bugetarilor.

Marea coaliție PNL-PSD-UDMR i-a uitat însă pe angajații din mediul privat. Iar ca să-și arate totuși mărinimia față de firme, Ciucă și ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, au pus de o creștere a plafonului garanţiilor pentru programul IMM Invest Plus.

„Creșterea salariilor în sistemul public este în concordanță cu disponibilitatea bugetară și, desigur, în conformitate cu discuțiile avute cu partenerii sociali”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Astfel, toţi bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii 153/2017 vor primi, începând cu luna august, un sfert din diferenţa între suma prevăzută în această grilă şi salariile în plată, prevede Ordonanța de urgență (OUG)adoptată vineri de Guvern. Printr-o altă Ordonanță de urgență aprobată, Executivul vrea să rezolve probleme apărute prin decizia suspendării angajărilor la stat de la 1 iulie 2022.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat că efortul financiar va fi de 2 miliarde de lei doar pentru perioada august-decembrie din acest an (5 luni), iar „majorările vor fi de până la 150 de lei/lună la angajat”. „Din cei 1,2 milioane de bugetari trebuie să scădem personalul medical şi acele pe categorii de persoane care deja sunt la nivelul din 2022” cu salariile.

În nota de fundamentare se invocă faptul că „drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar nu au fost majorate în ultimii 2 ani ca urmare a măsurilor fiscal-bugetare adoptate în contextul economic actual, cu excepția personalului din Sănătate și Educație.”

„Criza generată de pandemia de COVID-19 a determinat la nivel naţional luarea unor măsuri de natură sanitară şi economică care au generat dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici, iar în lipsa unor măsuri concrete şi rapide s-ar vulnerabiliza şi mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta ordonanţă de urgenţă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă.”, se mai arată în document.

Noua UG prevede ca, la articolul I din OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare (…) să fie introduse următoarele prevederi:

  • acordarea, prin excepţie de la prevederile alin.(1), începând cu luna august 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.,
  • acordarea, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeași instituție/autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcții sau în grade/trepte profesionale și pentru personalul care avansează în gradația corespunzătoare tranșei de vechime în muncă în perioada ianuarie-iulie 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea cadru nr.153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022.

Download (PDF, Unknown)

Download (PDF, Unknown)

Printr-o altă OUG, Guvernul a reglementat „unele măsuri temporare privind ocuparea funcţiilor publice prin transfer la cerere”

Download (PDF, Unknown)

Download (PDF, Unknown)

Plafonul garanţiilor pentru programul IMM Invest Plus, mărit cu 10 mld lei

Ordonanța privind reglementarea unor măsuri financiare modifică și completează Ordonanță de urgență (OUG) nr. 99 din iunie 2022, privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS şi a componentelor acesteia – IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST.

Precizările purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, la briefingul de presă de la finalul ședinței Guvernului: „Se îmbunătăţeşte funcţionarea acestui program cu un plafon total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de stat care creşte de la 7,5 miliarde de lei la 17,75 miliarde de lei. De asemenea, numărul beneficiarilor acestei scheme va creşte de la 10.704 la 24.786. Prin noile măsuri, întreprinderile mici cu capitalizare de piaţă medie sunt incluse în categoria beneficiarilor eligibili în cadrul subprogramelor Garant Construct şi Innovation.

Totodată, pragurile valorice ale ajutorului de stat constituit din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare aferente, din garanţii acordate pe durata de valabilitate a garanţiei şi dobânzile aferente liniilor de credit pentru 12 luni se majorează până la echivalentul în lei al sumei de 500.000 de euro pentru întreprinderi sau unităţi administrativ-teritoriale, respectiv echivalentul în lei al 62.000 de euro pentru o întreprindere pentru beneficiarii din cadrul agriculturii primare”.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la începutul şedinţei de Guvern: „În ceea ce priveşte fondul de investiţii de la bugetul de stat prin rectificarea bugetară am crescut Fondul pentru investiţii, a ajuns la 91 de miliarde de lei. Este angajamentul nostru pentru stimularea investiţiilor şi pentru stimularea mediului privat. Astăzi vom aproba o ordonanţă de urgenţă prin care ne propunem să facilităm accesul investitorilor la finanţare prin majorarea plafonului total al garanţiilor pentru programul IMM Invest Plus cu peste 10 miliarde de lei”, a declarat .

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a completat: „Este evident că e necesar ca economia să primească stimuli şi pe partea a doua a anului, pentru că am văzut ce a însemnat curajul de a da banii în economie şi în primul semestru, când rezultatele economice nu au întârziat să apară. De aceea, având în vedere şi succesul programului IMM Invest Plus, cu toate sub programele sale, IMM Prod, Garant Construct, Innovation şi Agro Invest, am considerat necesar, dar şi din discuţiile cu operatorii economici, să propunem suplimentarea acestui program pentru a asigura finanţare şi partea a doua a anului, pentru că aceşti bani se vor duce în investiţii, mai ales în zona de producţie, procesare, vor ajuta şi partea de sector de construcţii, unde avem de recuperat partea de începutul anului, când au fost o serie de distorsiuni pe piaţă datorată creşterii preţurilor la materiale de construcţii. Şi atunci acesta este suportul pe care statul îl duce în economie, economie care cu siguranţă va întoarce rezultate pozitive către ceea ce înseamnă Produsul Intern Brut şi pentru ceea ce înseamnă menţinerea locurilor de muncă sau dezvoltarea pe orizontală a relaţiilor comerciale”.

Download (PDF, Unknown)

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version