Fostul ministru al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea (USR), l-a demascat marți pe ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), că a înțeles „austeritatea” prin a le ordona șefilor Caselor de Pensii să cumpere 60 de mașini, chiar după ce premierul Nicolae Ciucă și partenerul său de coaliție, Marcel Ciolacu – liderul PSD – au anunțat că vor opera reduceri la cheltuielile aparatului central de stat.

„Cum strânge Budăi al lui Ciolacu cureaua la stat? A dat ordin către toate casele județene de pensii să-și cumpere mașini – 42 de Dustere (foto 1).
 
 
Iar 16 dintre ele și-au mai luat și câte un Ford Puma (foto 2).
 
 
Și și-a luat și Budăi la minister două Skoda Octavia (foto 3).
 
 
Toate fără licitație, între 24 aprilie și 2 mai. Repede, repede, că vine OUG.
 
Adică Ciolacu anunță că gata, nu mai au voie să cumpere mașini și imediat după anunț, Budăi bagă repede achiziție de mașini fără licitație. V-ați prins?
 
În total, 60 de autoturisme noi în valoare de 5,7 milioane de lei. Ajută Budăi „seniorii” luând mașini fără licitație la Casele de Pensii. Pensiile sunt mult sub procentul din PNRR, dar Budăi se luptă cu PNRR-ul.
 
Vedeți aici în acest link fiecare achiziție, pe fiecare județ:
(…)
 
Poate, de pildă, unele Case de Pensii chiar ar avea nevoie de mașină. În loc să lase decizia acolo, Budăi decide că fiecare casă județeană are nevoie de fix o mașină de genul X și o mașină de genul Y. Luate pe urgență. Investigăm să vedem dacă e și șpagă la mijloc.
 
Între timp, Ciucă nu renunță la pensia specială de 18.000 lei și a blocat toată reforma aia pentru că el nu înțelege nimic din subiect. Încearcă Iohannis și Hellvig să conducă România în 2023 cu „speciali”, dar nu merge, băi, că lumea e mai complexă, iar România modernă are așteptări legitime. Ciolacu își bagă rudele și cunoștințele „speciale” în CA-ul la companii de stat, în timp ce semnalizează șmecher că se strânge cureaua”.

Budăi se apără, susținând că achiziţiile de maşini pentru Casele de pensii au început în ianuarie, înainte de discuţiile privind Ordonanța de urgență cu reducerile bugetare, care va fi adoptată de Guvernul Ciucă în această săptămână.

„Am solicitat şi eu clarificări asupra acestei achiziţii de la preşedintele Casei Naţionale de Pensii. Au explicat că au fost prinse în buget încă de anul trecut, procedura a început în ianuarie, s-a finalizat în aprilie. S-au casat maşini de peste 15 ani vechime, care ar fi costat foarte mult la întreţinere şi nu mai erau sigure pentru circulaţie. S-au achiziţionat maşini prin programul Rabla, iar o parte din autovehicule au fost achiziţionate prin PNRR, autovehicule cu motor electric, cu tot cu staţii de încărcare. Fiecare Casă de pensii judeţeană şi-a achiziţionat câte o maşină”, a spus Budăi, asaltat de jurnaliști cu întrebări. 

Însă Ghinea îl face mincinos, dezvăluind că „nici pomeneală de Rabla”:

„Budăi se afundă. De azi dimineață am primit mai multe mesaje de la oameni care lucrează la casele de pensii. Iată unul dintre ele: «Cred că ar merita demontate minciunile ministrului Budăi pe acest subiect. Nu au avut bani în buget pentru mașini, achiziția nu a început în ianuarie, cum spune, ci exact săptămâna trecută,într-o zi au cumpărat tot, prin casele de pensii si nu prin Casa Națională  de Pensii, nici pomeneală de programul Rabla. Casele de pensii mai au in dotare mașini Duster de acum trei ani, deci iar a mințit când a vorbit că sunt mașini vechi de 15 ani. Clar a fost vorba de un contract cu dedicație, exact când se cocea textul ordonanței. Nu vreți să știți reacția multor directori din teritoriu, dar mai ales a salariaților, care și-au dat seama de golănie și unii au fugit de semnătură. Vă spun lucrurile astea din interior și vă doresc succes!». Budăi, suntem cu ochii pe tine!”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version