Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, „analizează” împreună cu ministrul Muncii, Florin Budăi, dacă valoarea neimpozabilă la pensii poate fi crescută, în prezent fiind sub acest regim doar cele sub 2.000 de lei/lună.

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, îi amintește însă că pensia medie specială a crescut anul acesta, în numai 6 luni, de 160 de ori mai mult față de cea medie obișnuită.

Iată ce a declarat ministrul Câciu miercuri, la finalul ședinței Guvernului:

„Sistemul public de pensii la acest moment nu este impozitat până la o valoare de 2.000 de lei, lucrurile aşa vor rămâne. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei. În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar sub condiţia neimpozitării părţii de contributivitate.

Analizăm acest lucru împreună cu Ministerul Muncii, pentru că are toate datele cu privire la sistemul public de pensii şi are şi datele privind rata de deprivare materială severă, riscul de sărăcie. Sunt elemente de coş de consum care trebuie luate în calcul astfel încât cetăţenii vulnerabili să fie sprijiniţi mai ales în această perioadă(…)

Nu aş vrea să naştem praguri orientative (pentru scutirea de impozit a pensiilor, n.r.) fără să avem analiza şi . decizia luată. Până în toamnă toate lucrurile vor fi lămurite.

Cu siguranţă pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma modului în care economia funcţionează în acest an. Cu siguranţă o creştere va fi astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin în al doilea semestru să fie compensată”.

Năsui: „3 lei. Cu atât a crescut pensia medie a românilor obişnuiţi în primele 6 luni”

„Pensia specială medie a crescut de 160 de ori mai mult ca pensia medie a bunicilor noștri, în doat 6 luni.

3 lei. Cu atât a crescut pensia medie a românilor obişnuiţi în primele 6 luni din 2022, conform Casei Naţionale de Pensii Publice. În schimb, pensia specială medie a crescut în aceeaşi perioadă cu 481 lei.

De 160 de ori mai mult. Da, aţi citit bine. În doar 6 luni, pensia specială medie a crescut de 160 de ori mai mult ca pensia medie a românilor obişnuiţi. (…).

Încă de la început, USR s-a opus sistemului pe două viteze al pensiilor speciale pe care l-a creat PSD-PNL. Partidele care au puterea de 30 de ani în România s-au bătut cu pumnul în piept că vor desfiinţa pensiile speciale, dar PSD-PNL votează pentru menţinerea lor de fiecare dată. Ăsta este ordinul venit de la premierul cu o pensie specială de 18.000 lei/lună”, a scris Năsui pe Facebook.

Potrivit acestuia, în contextul în care românii se confruntă cu facturi mai mari şi creşterea preţurilor, pentru categoriile de speciali, „pentru cei apropiaţi de putere”, se găsesc mereu soluţii.

„Toţi românii se confruntă cu facturile mai mari şi creşterea preţurilor. Taxa ascunsă numită inflaţie a ajuns la cifre record şi ne macină puterea de cumpărare. Dar pentru categoriile de speciali, pentru cei apropiaţi de putere, se găsesc mereu soluţii. Şi mai ales bani. Şi pentru restul? Cei mai nevoiaşi primesc tichete sociale de 4 lei/zi pentru alimente”, conchide Năsui. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version