Ministrul de Interne, Carmen Dan, l-a atacat marți pe președintele Klaus Iohannis pe subiectul violențelor jandarmilor la Mitingul Diasporei din 10 august, acuzându-l că s-a antepronunțat cu privire la vinovăția jandarmilor.

sursă foto Agerpres

Audiată în Comisia de Apărare din cadrul Senatului, în legătură cu reprimarea violentă a mitingului din 10 august, Carmen Dan a declarat:

“Cu tot respectul pentru Administraţia Prezidenţială, consider că preşedintele României s-a antepronunţat, pentru că toată lumea îşi aminteşte ieşirea publică imediat după evenimentele din 10 august în care s-a pronunţat foarte clar în sensul constatătii publice că Jandarmeria a acţionat violent. Ulterior, i-a cerut procurorului general să se sesizeze şi cred că uitându-ne doar în atribuţiile legale ale preşedintelui, conştientizăm cu toţii că Parchetul General nu este în coordonarea Adminstraţei Prezidenţiale. Binenţeles că procurorul general avea competenţa să poată să sesizeze şi fără să-i solicite preşedintele României lucrul acesta”.

Anterior a fost audiată Speranța Cliseru, prefectul interimar al Capitalei, care a declarat că nu ea a semnat ordinul de evacuare a protestatarilor, ci a aprobat un document semnat deja de coordonatorul misiunii, maiorul Laurențiu Cazan – pe care ministrul de Interne, Carmen Dan l-a promovat ulterior șef al Jandarmeriei București. 

La audieri au venit atât Laurențiu Cazan, pe care Carmen Dan l-a promovat după protest șef al Jandarmeriei București,, cât și Ionuț Sindile – și el promovat, dar într-o funcție mai înaltă:  șeful Jandarmeriei Române, la momentul protestului el fiind adjunctul lui Sebastian Cucoș, căruia i-a expirat mandatul de interimar, prelungit de două ori.

Spre deosebire de prefectul Speranța Cliseru, cei doi șefi ai Jandarmeriei sunt urmăriți penal de procurorii militari în dosarul deschis la Parchetul General în cazul violențelor comise de forțele de ordine asupra protestatarilor pașnici.

De altfel, Cazan și Sindile au venit însoțiți de un avocat.

Cele mai importante moment din cadrul audierii, selectate de G4Media:

  • Salan (PSD): Am rămas consternat în seara zilei respective vizavi de pasivitatea președintelui României. Iar, ulterior, faptul că președintele a ieșit și a acuzta public o instituție a statului, mi se pare la fel de grav.
  • Carmen Dan: A fost expunerea unor evidențe, așa le percep și eu. Președintele s-a antepronunțat în sensul constatării publice că Jandarmeria a acționat violent. Ulterior i-a cerut procurorului general să se sesizeze și conștientizăm că Parchetul general nu este în subordinea Administrației Prezidențiale. Până la urmă, adevărul va ieși la munimă, instanța de judecată va face dreptate
  • Pauliuc (PNL): Cine spune adevărul: ați coordonat, ați fost la minister, ați fost în concediu? Dacă se va cere la Bruxelles aplicarea art. 7 împotriva României ca urmare a evenimentelor din 10 august, vă dați demisia?
  • Carmen Dan: N-am să-mi schimb cu nimic poziționarea. Am spus că mi s-a părut un act de responsabilitate să îmi întrerup concediul și să fiu la minister. Nu vreau să comentez afirmațiile primarului general, nu obișnuiesc să îmi atac colegii la TV, dacă cineva face acuzații, să le probeze. Fiecare persoane cu un anumit rang în statul român are dreptul să-și spună punctul de vedere referitor la ce s-a întâmplat pe 10 august. Ref la art. 7: Voi lua cea mai coprectă decizie în orice situație care se va dovedi reală. Deocamdată suntem la ”dacă”. Vă asigur că nu mă voi ascunde în munți.
  • Cine din MAI a planificat misiunea, dvs erați în concediu?
  • Carmen Dan: Secretarul de stat Nucu Marin. Eu nu am secretizat absolut niciun document. Legea spune că dacă într-un document se face referire la documente clasificate, acel document este clasificat. Eu nu am dispus clasificarea niciunui document.
  • Brăiloiu (PSD): Ați primit informațiile solicitate anterior mitingului de la Servicii?
  • Carmen Dan: Am primit acele informații, nu am să dezvolt acest capitol. Nu au schimbat substanțial caracterul măsurilor pe care noi le-am luat
  • Brăiloiu: Dacă în situația dată se repetă asemenea acțiuni, cum va acționa Jandarmeria?
  • Carmen Dan: Încrederea mea este că în sensul respectării și aplicării legii.
  • Ați primit informații că ordinul de intervenție nu ar fi fost legal?
  • Carmen Dan: Nu am primit nicio informație, Jandarmeria a acționat legal
  • Care a fost momentul în care s-a declanșat intervenția pentru restabilirea ordinii publice?
  • Carmen Dan: Se insistă foarte mult cu identificarea aspectelor orare, au prea puțină importanță. Jandarmeria a respectat legea.
  • De ce a rămas impresia că dvs. ați exercitat presiuni asupra prefectului pentru emiterea ordinului de intervenție?
  • Carmen Dan: Asupra prefectului nu s-a exercitat de la nivelul conducerii ministerului nicio presiune.
  • Carmen Dan: De 1 an și 8 luni Jandarmeria gestionează situații de manifestații publice în virtutea respectării drepturilor de exprimare. Până la momentul 10 august, Jandarmeria a acționat cu multă maturitate, chiar și pe 10 august acțiunea a fost doar în sensul asigurării ordinii publie, nu în sensul restabilirii ordinii publice.
  • Se impune modificarea legii 60?
  • Carmen Dan: Este necesar să se intervină legislativ pentru a fi adusă în actualitate o lege din 1990 (legea 60 – n. red.), eu ca ministru îmi asum acest demers.
  • Moga (PSD): Avem informația, din spațiul public, că în următoarele luni se prătesc alte proteste. Suntem pregătiți să prevenim ce s-a întâmplat pe 10 august?
  • Carmen Dan: Aceleași măsuri vor fi întreprinse la nivelul MAI. Am avut comunicare bună cu Priomăria Generală, am avut o comunicare corectă cu Serviciile. Pentru toți angajații Jandarmeriei gestionarea unor astfel de evenimente se va face cu respectarea legii.
  • Tot ce înseamnă management instituțional e în responsabilitatea mea. Împuternicirea colonelului Sindile la conducerea Jandarmeriei întrunește toate condițiile de legalitate.
  • Întrebare senator: Ce rol a avut Prefectul și cum ați colaborat cu el? Eu am precizat foarte clar în ce dată am fost la minister și cine s-a aflat la comanda ministerului. Dacă vreți să vă spun că am planificat și coordonat acțiunea, îmi pare rău, nu pot să vă satisfac această dorință.
  • Competența obiectivului strategic care este Guvernul este a Serviciului de Pază și Protecție. Ei sunt cei care întocmesc și planul despre care făceați vorbire și se întinde până la gardul pe care dvs îl invocați.
  • Șerban Nicolae: Este vai de țara care odată atacată în forma ei militară are procurori militari care-i anchetează pe cei care apără.
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2025 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version