Cea mai matinală ședință de Guvern are loc vineri la ora 8.00, fără a avea pe ordinea de zi proiectele de modificare, prin ordonanță de urgență (OUG), a Codurilor penale. Însă vor fi operate schimbări în OUG 114.
Amintim că premierul Viorica Dăncilă a discutat joi, într-o teleconferință, cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia i-a promis că Guvernul nu va adopta în ședința de vineri ordonanța de urgență pentru modificarea Codurilor penale.
Dăncilă i-a promis lui Timmermans că nu adoptă vineri OUG privind Codurile penale
La puțin timp, președintele Klaus Iohannis a anunțat că ca convoca referendumul pe justiție în data de 26 mai, simultan cu alegerile europarlamentare, astfel că emiterea unei ordonanțe pe Coduri ar fi ilegitimă.
“E dreptul meu să chem oamenii să își exprime opinia cu privire la chestiuni de interes național. PSD încearcă să deturneze statul român făcând legi în propriul interes. E ilegitimă o OUG în această materie, înainte ca voința cetățenilor să fie exprimată la referendum”, a spus Klaus Iohannis.
Iohannis face referendum: Cetățenii au dreptul suveran să decidă dacă lasă corupția să devină politică de stat
La ora 8.08, premierul Viorica Dăncilă a declarat, în debutul ședinței Executivului, că va aproba modificările la controversata OUG 114, adoptată înpe 29 decembrie 2018, înainte de revelion.
Iată toate declarațiile:
“Alocăm fonduri de la bugetul de stat, luăm măsuri pentru atragerea fondurilor europene şi pentru dezvoltarea de proiecte în parteneriat public-privat, astfel încât să realizăm obiectivele de infrastructură aşteptate de mulţi ani de către români. Aprobăm azi studiul de fundamentare a proiectului strategic de investiții, în parteneriat public-privat, autostrada Târgu-Neamț – Iași, vital pentru regiunea Moldovei. Valoarea totală a investiției este estimată la 1,2 miliarde de euro, iar perioada de proiectare și realizare a autostrăzii este preconizată să dureze 48 de luni.
Proiectul are în vedere realizarea a 68 km de autostradă, iar efectele economice de atragere a investițiilor în această regiune, dar și sociale sunt evidente mai ales că autostrada se racordează la drumul de mare viteză București-Suceava aflat în pregătire la Ministerul Transporturilor.
În consens cu părțile implicate, azi modificăm OUG 114, OUG 50/2010 și OUG 52/2016. Indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Se aplică doar creditelor contractate de populație. În ceea ce privește taxa anuală pe active financiare datorată de instituțiile bancare se ajustează mecanismul prin restrângerea bazei de impozitare pe activele financiare, reducerea până la 0 a taxei în funcție de creditele acordate sectorului nefinanaciar și ajustarea dobânzilor la credite și depozite. Taxa va fi calculată de fiecare instituție bancară cu regularizarea. Termenul de regularizare a acesteia este 25 august.
Legat de Pilonul II de pensii, au avut loc discuții. Se suspendă până la 31 mai 2019 aplicarea reglementărilor privind cerințelor de capital pentru administratorii fondurilor de pensii. După 1 iunie 2019 cotele de capital obligatoriu trebuie plătite până la 31 decembrie 2019.
În domeniul energiei am adus clarificări. Se menține plafonarea prețurilor pentru consumatorii casnici, concomitent cu renunțarea pentru consumatorii industriali. Toate aceste modificări vor crea condiții benefice pentru români.