„În decursul acestui an, (…) datoria publică va ajunge la 48-49%; a fost un vârf de plăţi şi este normal”, a declarat premierul Marcel Ciolacu miercuri, într-o conferință de presă la Buzău.

Ciolacu l-a acuzat pe fostul premier PNL, Florin Cîțu, că „a făcut împrumuturi de 200 de miliarde de lei”: „Ce e cel mai important este că în primele trei luni noi avem cel mai mare ca şi procent din PIB pentru investiţii din istoria României, avem 7,2%, aproximativ 100 de miliarde, cam jumătate din cât a împrumutat Cîţu. Până la primele trei luni avem investiţii deja decontate, făcute plăţile de către statul român, unele pe fonduri europene, unele din bugetul de stat, de 30 de miliarde. Niciodată în istoria în României, dacă o ţinem în ritmul acesta (…) părerea mea că vom închide anul cu 9%. Adevărat, întâi există un delay, întâi cheltui banii şi pe urmă începi să-i colectezi, ţi se întorc înapoi prin taxe şi impozit. Noi, în acest moment, pe acest trimestru, am riscat acest lucru şi eu n-o să stopez nicio investiţie în România”.

Răspunsul lui Cîțu nu a întârziat, pe Facebook:

Ciolacu, rămâi un MITOMAN frustrat! Ai curaj să dezbatem public despre situația economică în guvernarea liberală vs. guvernarea socialistă? Nu ai. Dacă nu te ține șefu’ de mână, ești praf.

Tovarășe Ciolacu, guvernul pe care, dintr-o eroare istorică, îl conduci, spune că guvernarea socialistă a împrumutat cei mai mulți bani DIN ISTORIA ROMÂNIEI.
Toate instituțiile statului spun că ai crescut inflația să ascunzi creșterea istorică a datoriei publice. Degeaba. În guvernarea socialistă România este singură țară unde datoria publică crește. Deși ai crescut prețurile ca să ai cea mai mare inflație din UE și cele mai mari dobânzi. (…)
În 2023, guvernare socialistă, împrumuturile statului român au ajuns la CEA MAI MARE valoare din istorie: 205 miliarde lei. (…)
2020= an de pandemie statul împrumută 149 miliarde lei
2021= an de pandemie și totuși guvernarea liberală SCADE suma împrumutată cu 18 de miliarde lei la 131 miliarde lei
2022 = începe guvernarea socialistă și împrumuturile cresc cu 19 miliarde lei
2023 = guvernarea socialistă continuă și împrumuturile cresc cu 55 de miliarde lei (!!!)”.
Florin Cîțu a postat și un grafic explicativ:
sursă Facebook Florin Cîțu
Cîțu a avut un mesaj și pentru actuala conducere a PNL, prtid pe care l-a condus și el, pentru o scurtă perioadă: „Au trecut deja 2 ani și jumătate și până acum conducerea actuală și restrânsă a PNL nu a avut nicio poziție oficială referitor la atacurile mizerabile și mincinoase ale lui Ciolacu la guvernarea liberală din 2020-2021. Guvernare care a tăiat taxele introduse de PSD, a aprobat PNRR, a aprobat Anghel Saligny etc. E ok. Românii știu cine ce a făcut și în curând ne vor spune ei ce cred despre guvernarea liberală vs guvernarea socialistă. Check, please!”.
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version