Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat, miercuri, despre instalațiile electrice foarte vechi din spitale, el aflându-se în vizită la Spitalul de Copii „Nicolae Robănescu”, împreună cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, după incendiul de marți seară, când au fost evacuați 79 de copii și 21 de aparținători ai lor.
„Ăsta este sistemul public în acest moment”, a răspuns Ciolacu, adăugând că există bani în PNRR: „De aceea avem 5 miliarde de euro prin PNRR și FDI pentru investiții din sănătate. Cele 49 de proiecte pe care le avem se vor realiza fie prin PNRR, fie prin Banca Europeană de Investiții. Lucrurile sunt pe calea cea bună.”
Incendiu la Spitalul „Nicolae Robănescu”: 79 de copii, evacuați și internați la „Marie Curie”
La rândul său, ministrul Rafila a declarat: „Ministerul Sănătății nu are echipe specializare care să verifice aparatele electrice. Sunt multe situațiile unde aparatele sunt vechi. În multe cazuri există aparate separate, acolo unde sunt supraîncărcate. Sunt multe investiții în derulare”.
Rafila, după explozia transformatorului de la Spitalul de Copii: „Sunt multe situațiile unde aparatele sunt vechi; acesta era în perioada de garanție”
În acest moment, 11 copii dintre cei transferați la Spitalul „Marie Currie”. „Pacienții au ajuns cu bine la spitalul Marie Currie, am trimis și asistenții și medicii de la noi din spital să verifice starea lor (…) 11 pacienți au ales să plece acasă, iar 75 au ajuns la Marie Currie”, a explicat directorul medical al Spitalului „Robănescu”.
Premierul Ciolacu speră ca ancheta să se finalizeze „într-un termen rezonabil”, iar micii pacienți, toți având dizabilități locomotorii și fiind aflați la recuperare, să poată reveni la Spitalul „Robănescu:
„Este evident faptul că astăzi nu se poate aduce un alt transformator, va putea intra în funcţiune un generator şi atunci copiii vor putea veni în program normal la recuperare şi tratament. (…) Toţi copiii vor fi mutaţi înapoi. (…) Îi vom transfera după ce va exista alimentare cu curent. Sunt ferm convins că vom găsi, împreună, la Ministerul Sănătăţii, o companie, o echipă care să remedieze ferestrele. Un singur salon a fost afectat, cât de cât. Restul – haideţi să lăsăm ancheta. Evident că transformatorul a fost achitat de către spital, dar e operat de distribuitor, era în garanţie, era nou… Sunt ferm convins că aceia care sunt abilitaţi să facă această anchetă o să vină cu lămuriri. Mi-aş dori foarte mult să fie într-o perioadă mai mult decât rezonabilă”.