Premierul Marcel Ciolacu îi liniștește pe bugetari, după ce au intrat în panică în urma anunțului că desființează 200.000 de posturi la stat neocupate, dar și pe cei cu pensii speciale, arătând că legea adoptată pentru ei în 28 iunie și declarată parțial neconstituțională „e o proiecție până în anul 2035”.

„Nu dăm pe nimeni afară, vor fi comasări”, a declarat Ciolacu, luni seară, într-un interviu acordat jurnalistului Ion Cristoiu, pentru AlephNews.

Premierul Ciolacu a vorbit despre mult discutatele și neaprobatele măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, pe care le vrea trecute prin Guvern până la sfârșitul lunii august și implementate până în anul 2024.

Iată declarațiile:

„Astăzi am stat cu domnul ministru al Finanţelor, cu domnul preşedinte Nicolae Ciucă, am stat toţi trei şi am hotărât un lucru foarte clar: reformele încep imediat după ce va fi dată ordonanţa de urgenţă. Termenele de implementare vor fi până în 2024, ceea ce ne asumăm noi ce facem. Va trebui dată cel târziu la sfârşitul acestei luni.

Avem un calendar făcut, astăzi am avut ultima discuţie politică, urmează să le comunicăm şi noi în partide, cu toate că sunt lucruri care ţin de Executiv şi de Guvernul României, nu de partidele politice. Până la sfârşitul acestei luni, cele două ordonanţe principale vor fi date în acelaşi timp, concomitent. Vor fi date concomitent, în oglindă, să se vadă foarte clar că reducerile cu veniturile, nu poţi să faci echilibrare macroeconomică fără venituri şi fără… Se vor da concomitent, astfel încât lumea să poată compara, cât scădem din cheltuieli, atât venim şi cu venituri.

Astăzi, împreună cu preşedintele Nicolae Ciucă, cu domnul Stănescu, cu domnul Bode, cu vicepremierul Marian Neacşu şi cu ministrul Finanţelor am hotărât şi am închis din acest pachet 99% din măsurile în ceea ce priveşte economiile şi reforma administrativă, dar şi măsurile în ceea ce priveşte anumite excepţii fiscale”, a arătat Ciolacu.

Nu vor fi majorări de taxe, majoritatea vizează eliminarea unor excepţii, cum ar fi neplata CASS în domenii precum construcţiile sau agricultura sau neplata impozitului pe profit în domeniul IT”.

Premierul a mai precizat că, după adoptarea celor două ordonanţe de urgenţă, Guvernul mai vrea o a treia ordonanţă de urgenţă, care vizează combaterea evaziunii fiscale:

„Vor fi măsuri care… Am văzut că a apărut pe ştiri: statul român va lua 50% din sumele pe care nu le puteţi justifica. Nu am discutat cu domnul ministru, că nu mi-a prezentat, dar era o ştire cumva prezentată de rău. Dacă nu poţi să justifici de unde ai banii, în orice stat din lumea asta, nu ţi-i ia statul?”.

Ciolacu a insistat pe importanţa „finalizării procesului de digitalizare a ANAF”.

În acelaşi context, prim-ministrul a menţionat că până la finele lunii august va trebui încheiată şi renegocierea PNRR cu reprezentanţii Comisiei Europene.

„Avem până pe 31 august termen să terminăm negocierile de modificare a PNRR, respectiv de reducere a unor granturi, de 2,1 miliarde de euro, deoarece am avut o creştere economică cu 0,3 peste 5%”, a explicat Ciolacu.

El a anunţat că se va deplasa la Bruxelles în acest scop, menţionând şi alte teme care urmează să facă subiectul renegocierii, respectiv jalonul privind procentul de 9,4% din PIB pentru pensii, capitolul REPower EU – prin care ar urma ca România să primească 1,7 miliarde de euro în plus pe zona de energie.

În acelaşi cadru, a mai spus Ciolacu, este posibil să fie renegociată şi ţinta de deficit de 4,4% asumată de România pentru acest an.

„Încălcarea deficitului este prevăzută în PNRR (…) În momentul acela, automat, Comisia declanşează suspendarea fondurilor europene. Suntem singurul stat din UE care avem acord în ceea ce priveşte deficitul (…), cu toate că nu suntem singurul stat care a depăşit deficitul. O să abordăm şi acest aspect. România nu-şi poate permite să-i fie suspendate fondurile europene, ar fi un dezastru pentru România, ar aduce o instabilitate politică din nou în România cu nişte costuri greu de imaginat într-un context regional foarte complicat”, a mai declarat prim-ministrul. 

De asemenea, Ciolacu s-a referit succint la modificarea Legii pensiilor speciale, pe care PSD și PNL au votat-o în Parlament dar s-a dovedit neconstituțională, ca în multe alte dăți în care legiuitorul s-a atuns de pensiile judecătorilor – inclusiv ai CCR.

„E o proiecție până în 2035. De ce polițistul care eliberează buletine trebuie să iasă mai devreme la pensie? Înțeleg pentru militarii din teatrele de operațiuni. Eu nu am simțit vreo agresiune a Comisiei Europene pe vreun aspect de când sunt premier”, a spus Ciolacu.

DOCUMENT. Motivarea deciziei CCR de menținere intactă a pensiilor speciale pentru magistrați; Ciucă și Simonis convoacă Parlamentul

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, beneficiar de pensie specială pentru care parlamentarii PSD și cei liberali au făcut o „excepție” în noua lege, pentru a nu își pierde privilegiile, a anunţat, marţi, că va convoca Biroul permanent pentru a stabili data sesiunii parlamentare extraordinare în care legea pensiilor speciale, declarată parțial neconstituțională de CCR, să fie corectată „fără întârziere”, deoarece de ea depinde îndeplinirea unui jalon „important” din PNRR.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version