Premierul Marcel Ciolacu îl alintă pe ministrul Finanțalor, Marcel Boloș, la câteva zile după ce Guvernul a adopta cu scandal proiectul Legii pensiilor.

„Marcel Boloș a reușit până la urma și să s-a străduit să-mi ia fața și să devină un fel de păpușă voodoo pe care toate lumea vrea să o înțepe. Eu nu o să îl înțep niciodată pe Marcel Boloș. Știu ce l-a speriat ca ministru. A văzut pericolul blocajului total al României, pericolul de a pierde peste 70 de miliarde de euro fonduri europene”, a spus Ciolacu, luni, la Summitul Autorităţilor Publice Locale.

Amintim că, în ședința de săptămâna trecută a Executivului, ministrul Finanțelor s-a opus inițial proiectului de lege a pensiilor promovat de PSD, dar ulterior a dat aviz pozitiv.

„Nu sunt bani în 2025, eu nu îmi asum, mai bine”, i-a spus Boloș lui Ciolacu, dar acesta i-a replicat: „Semnezi sau nu semnezi? Pensiile le cresc oricum!”.

Proiectul de lege a fost trimis Parlamentului, pentru dezbatere și adoptare.

Precizările Guvernului referitoare la Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii:

„Pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după noua formulă. Noua lege vine să corecteze inechitățile dintre cei care au muncit la fel dar au ieșit la pensie în ani diferiți, dintre bărbați și femei, între cei care încasează indemnizația minimă socială.

Dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică).

Se egalizează treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani.

În cazul femeilor, concediul pentru creșterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani și 6 luni).

Se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani;
+0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.

De asemenea, sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc.

Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu brut.

În baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum 6 ani de vechime.

Potrivit legii, vor exista următoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaș.

De la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă”.

UPDATE: DOCUMENT. Proiectul noii legi a pensiilor marca PSD-PNL: Ciolacu și „specialul” Ciucă au bătut palma să defileze cu promisiuni în campania din 2024

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version