Premierul Marcel Ciolacu o lungește până în septembrie cu adoptarea „ordonanţei austerităţii” și rectificarea bugetară – care „nu poate avea loc decât după adoptarea măsurilor fiscale şi de reducere a cheltuielilor”, potrivit ministrul Finanțelor, Marcel Boloş.
Iar aceste măsuri rostogolite declarativ de premierul Ciolacu vor fi negociate cu Comisia Europeană, a declarat Boloş, care îl plagiază pe președintele Klaus Iohannis: „Nu poți să ai o ţopăială şi un dezmăţ pe cheltuielile publice”.
Aflat joi la Beclean, în judeţul Bistriţa-Năsăud, Boloș a precizat că discuţiile cu Comisia Europeană pe marginea pachetului de măsuri fiscale ar urma să înceapă în 24 august, însă reprezentanţii Ministerului Finanţelor vor merge la Bruxelles abia după 28 august, când vor reveni la muncă responsabilii cu partea financiară din CE.
Ela arătat că deficitul bugetar va ajunge în jur de 7% din PIB, dacă măsurile de austeritate nu se aprobă. Printre acestea se numără prinderea corporaţiile multinaţionale în planul de măsuri fiscale, combaterea evaziunii fiscale prin amenzi de cel puţin 10 ori mai mari şi pedepse dublate pentru evaziunea fiscală, redevenţe mărite chiar şi de o mie de ori pentru exploatarea resurselor minerale şi a hidrocarburilor, la care se adaugă „un proces de reorganizare profundă a ANAF”, în vederea îmbunătăţirii colectării.
În ceea ce priveşte măsurile care privesc sectorul bugetar, Marcel Boloş a vorbit despre o descentralizare şi o regionalizare a serviciilor publice, astfel încât să nu mai existe „ţopăială şi dezmăţ” pe bani publici.
„Acesta este cu adevărat momentul de răscruce pentru România şi, a spus domnul prim-ministru, să avem mai puţini şefi la bani. Sunt peste 16.000 de şefi la banii publici, noi le spunem ordonatori de credite. Sunt şefi pe banii publici care trebuie să fie mult mai puţini, să avem mult mai puţină birocraţie, să avem o mult mai bună chibzuinţă a utilizării banului public, pentru că nu poţi să ceri impozite şi taxe la omul amărât, care îşi plăteşte contribuţia la ceea ce înseamnă impozitul pe muncă, contribuţiile sociale, şi după aceea, în partea cealaltă, pe cheltuieli publice, să ai o ţopăială şi un dezmăţ, care nu pot să meargă la infinit”, a precizat ministrul Finanţelor.