Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reluat, luni, atacurile la adresa PNL și a ministrului Virgil Popescu pe tema crizei din energie. Totodată, Ciolacu i-a acuzat pe liberali că s-au întâlnit pe ascuns la Sinaia să-și facă strategie să-l atace atât pe el, cât și pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Iată ce a declarat Ciolacu, la sediul PSD:

„Înțeleg că colegii noștri de coaliție fac niște ședințe pe la Sinaia, unde hotărăsc să vină cu atacuri la șeful ANRE, la Ciolacu, Grindeanu și Rafila. Eu înțeleg că politica este mai mult decât un sport alb (…) Nu sunt un fan al celor de la ANRE, ba din contră, dar fostul premier Florin Cîțu și ministrul Energiei au fost avertizați și au ignorat.

Marea guvernare de dreapta a făcut o tâmpenie care ne-a adus aici, o tâmpenie care a creat noi șmecheri în energie și au produs pagube de 200 de miliarde de lei la bugetul de stat.

În acest moment, în această coaliție am depășit 3% bani întorși la bugetul de stat. Am văzut că domnul Cîțu, domnul Orban acum sunt mari specialiști pe la TV, pe Instagram, dar noi plătim acum împrumuturile lor”.

Liderul PSD a ţinut să precizeze însă că nu se va rupe coaliţia, dar a sugerat, indirect, că este nevoie de remanierea ministrului Energiei:

„Coaliția nu se rupe, ea va funcționa, dar vor exista și remanieri. Dacă eram premier, eu, Marcel Ciolacu colegii mei îmi săreau în cap să fac niște remanieri, dar în acest moment primul ministru nu a venit cu nicio propunere. Nu cred că este cazul să remanieze fără să anunțe. Nu cred că domnul prim-ministru Ciucă va face vreodată o remaniere fără să mă anunțe.

În ceea ce privește miniștrii PSD, întotdeauna este loc de mai bine. Este posibil ca și un ministru PSD să fie remaniat, dar nu este o tragedie. Vom vedea când va veni primul ministru cu o propunere de remaniere”.

 
„Ministrul Energiei să vină cu un act normativ până la 1septembrie”

Ciolacu i-a dat termen ministrului Energiei, Virgil Popescu, să vină cu un act normativ până la 1 septembrie. Ordonanța compensării are o scăpare legată de prețul mediu, a atras atenția liderul PSD

„Din punctul meu de vedere și al PSD, până la data de 1 septembrie, trebuie să avem un act normativ aprobat prin Guvern pentru perioada următoare. Repet, există o abordare pe aceste luni în care energia este deja vândută și am văzut că această liberalizare, să nu-i mai spun tâmpită, ci haotică, cum spune BNR-ul, a dus, din nou, la inventarea băieților deștepți din energie.

A fost vândută energia cu 300-400 anul trecut, iar astăzi o cumpătăm cu toții la un preț de 3.000. Avem o supra-impozitare la producători, dar și acolo cineva a strecurat în ordonanță să fie luat prețul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 450 și chiar mi-aș dori ca premierul să afle cine a strecurat acest preț mediu, să știm și noi cine, în subteran, face jocurile, în România, pentru energie. Eu știu că politicile energetice sunt făcute de Ministerul Energiei. E posibil să fie o scăpare a ministrului, dar responsabilitatea trebuie să fie a Ministerului Energiei pentru că ei sunt promotorii ordonanței actului legislativ. În opinia mea, dl ministru Virgil Popescu are responsabilitatea ca până la 1 septembrie să vină cu un act normativ care să reglementeze… Repet, perioada în care energia este deja vândută și perioada următoare unde energia nu este vândută și cred că este cazul să venim cu o perspectivă până în anul 2025”, a spus Ciolacu.â

Virgil Popescu a plecat în concediu, după ce i-a trimis premierului Nicolae Ciucă strategiile de investiţii pe termen scurt, mediu şi lung pentru capacităţile de producţie de energie electrică şi gaz.

Șeful ANRE şi ministrul Energiei i-au transmis premierului Ciucă informările cu situaţia pieţei de energie

Ciucă a precizat, întrebat dacă va rămâne în vigoare compensarea: „Din punctul meu de vedere este ca până la 1 septembrie să se vină cu un act normativ. Această compensare, eu v-am spus doar o scăpare din ea cu acel preț mediu, nu cred că mai este de actualitate, ținând cont de impactul deja solicitat de către Ministerul Energiei. (…) Trebuie venită cu o reglementare a prețului. Ce am stabilit cu premierul e că prețul de 0,68 – 0,8 rămâne nemodificat pentru persoanele fizice”.

Acesta a precizat că se poate veni și cu o compensare dacă prețul e mai mare dar, „din câte știu eu prețul de producție nu depășește 0,68 și 0,8.

„Important e să avem banii pentru plafonare și să nu intrăm în deficit”, a conchis Ciolacu.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version