Premierul Marcel Ciolacu reia marota privind pensiile, livrată de PSD timp de un an și jumătate, prin ministrul Marius Budăi, care a demisionat forțat, pe fondul scandalului cu azilele groazei.

Doar că, de data aceasta, Ciolacu vine și cu o noutate, ca să-și umfle mușchii de prim-ministru: le interzice membrilor Cabinetului său să plece în vacanță.

„Până la 31 august, trebuie să finalizăm renegocierea PNRR. Toţi miniştrii care coordonează reforme trebuie să facă un efort pentru a regândi priorităţi şi a reajusta proiecte. Deci, vara aceasta, îmi pare foarte rău, nu vom avea concedii. Suntem într-o cursă contratimp să accesăm toţi banii europeni disponibili”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, la începutul şedinţei de guvern.

Premierul vrea eliminarea din PNRR a procentului de 9,4% din PIB la pensii și, odată cu modificările pe care le propune experților Comisiei Europene, să le fie prezentată noua lege a pensiilor – al cărei proiect nu l-a văzut nimeni, deși Budăi s-a lăudat că lucrează la el de un an și jumătate. 

Amintim că anul trecut, pe 22 octombrie, premierul de atunci, Nicolae Ciucă (PNL), s-a dus cu jalba-n proțap la Bruxelles, pe aceeași temă a renegocierii acestui plafon. El a declarat că a „convenit” cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înlocuirea limitei de 9,4% prevăzută în PNRR pentru bugetul de pensii cu un „indicator de disciplină financiară”, dar „discuţia a fost una de principiu”, urmând  ca detaliile tehnice să fie stabilite „la nivel de experţi”.

Ce a obținut Ciucă de la Ursula von der Leyen: „Înlocuirea indicatorului de 9,4% la bugetul de pensii, dar nu am intrat în detalii”

De atunci, coaliția PNL-PSD-UDMR abia a reușit să adopte anul acesta, la finalul luni iunie, Legea pensiilor speciale, care nicidecum nu le elimină pe cele fără contributivitate.

Cum a eliminat pensiile speciale Parlamentul lui Ciolacu&Ciucă: Eșalonat, până în anul 2043; excepții la cumulul pensiei cu salariul

Ba, mai mult, magistrații s-a declarat revoltați de „reformarea” adusă de noul act normativ, deși acesta vine cu o amânare de 5 ani a aplicării lui. Prin urmare, ÎCCJ condusă de Corina Corbu a atacat la CCR proiectul de lege, imediat după adoptare.

UPDATE! Judecătorii nu renunță la privilegiile nesimțite: ÎCCJ atacă la CCR legea pensiilor speciale și legea care a eliminat cumulul pensiei cu salariul la stat

Iar CCR a stabilit să dea o decizie pe 27 iulie.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version