Liderul PSD, Marcel Ciolacu, este convins că rotativa guvernamentală va avea loc fără „niciun scandal”, până la 1 iunie, așa cum este prevăzut în protocolul coaliției cu PNL și UDMR, încheiat în decembrie 2021, deși președintele Klaus Iohannis a transmis, în privința numirii unui nou premier, că va lua „decizia pe care o voi considera cea mai bună pentru România”.

Iohannis, dacă îl va numi premier pe Ciolacu la „rotativă”: „Voi lua decizia cea mai bună pentru România”

„Eu cred categoric că rotaţia va avea loc. Nu va fi cu niciun scandal. Protocolul va fi respectat şi toate lucrurile vor fi decise cu o perioadă înainte, iar lucrurile vor decurge foarte normal şi foarte uşor. Sunt ferm convins că şi preşedintele va face desemnarea care va veni din partea PSD. În acest moment eu sunt această desemnare şi îmi doresc ca această coaliţie să ţină până la sfârşitul anului 2024″, a declarat Ciolacu, duminică seară, la postul Prima News.

„Această coaliţie a adus stabilitate în România. (…) Nu am văzut niciodată vreo declaraţie a primului ministru Nicolae Ciucă cum că acest acord nu se va respecta. (…) Este posibil până la 1 iunie să avem totul desfăşurat. (…) Este o perioadă în care trebuie să apărem la televizor să explicăm românilor anumite lucruri. (…) Cu preşedintele României nu am discuţii particulare. Am avut numai discuţii instituţionale. Nu avem o relaţie tensionată. (…) România are nevoie în acest moment categoric de o stabilitate politică. Este o mare greşeală să intrăm într-o zonă de instabilitate politică”, a precizat Marcel Ciolacu.

El a spus că periodic se întâlneşte şi vorbeşte la telefon cu premierul Nicolae Ciucă: „Eu mă văd periodic cu primul ministru Nicolae Ciucă (…) şi vorbim foarte des la telefon. O premieră în politica românească. (…) Încercăm să ne coordonăm activitatea executivă şi legislativă, lucru care nu s-a întâmplat niciodată între doi lideri ai celor mai mari partide din România. (…) Niciodată nu a existat între mine şi domnul Nicolae Ciucă o discuţie că această rotaţie nu va avea loc. Dimpotrivă, discuţia a fost una că în sfârşit a venit vremea în România ca doi lideri politici să respecte acordurile pe care le-au semnat. Veţi vedea că aşa va fi. Din punctul meu de vedere, va fi o rotaţie rapidă, într-un termen foarte scurt”.

Ciolacu a arătat că se pregăteşte pentru funcţie de premier şi că îl doreşte în viitorul guvern pe Mihai Tudose, fostprim-ministru în 2018,când PSD era condus de Liviu Dragnea: „Lucrez foarte mult cu echipele pe care le avem la Partidul Social Democrat, cât şi am discuţii mai ales în zona economică, fiindcă consider că această zonă va fi cea mai importantă pentru perioada următoare. Am discuţii cu colegii cât mai detaliate pe fondurile europene, astfel încât să vedem să nu se mai blocheze niciun fel de mecanism şi lucrurile nu trebuie să stea în mâinile unei singure persoane. Am nişte discuţii aplicate privind situaţie militară din zona Mării Negre”.

Liderul PSDa insistat că „soluţia” politică şi după anul 2024 ar putea fi o coaliţie PSD-PNL: „Nu vă ascund şi nu am ascuns-o niciodată. Cred că soluţia în perioada şi după 2024 este tot o coaliţie largă între cele două partide. (…) Eu cred că împreună cu domnul prim ministru Nicolae Ciucă putem creiona în viitor şi din 2024 o coaliţie, dacă nu chiar o alianţă”.

Referindu-se la scandalul de plagiat privindu-l pe ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, Marcel Ciolacu a spus:
„Eu nu ştiu câte de vinovat sau nevinovat este domnul Bode. Am văzut că preşedintele României a spus că trebuiesc lămurite anumite lucruri până la rotativă. Cu alte cuvinte, ne-a răspuns şi la faptul că această rotativă va avea loc. (…) Poate până la rotativă domnul Bode va avea o decizie a unei instanţe. (…) Mulţi politicieni vor răspunde la această temă cu plagiatele din cauza unui exces făcut la un moment dat pe Victor Ponta”. 

În schimb, el l-a atacat pe Bode, și implicit pe Iohannis, în privința eșecului aderării României la Spațiul Schengen:

„Să nu credeţi cumva că românii nu ştiu adevărul şi românii nu ştiu exact ce s-a întâmplat şi cine este de vină. S-au făcut greşeli în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen. Tot ce am construit şi abordarea pe care am avut-o în timpul negocierilor nu a fost cea corectă. Cum adera România la spaţiul Schengen când noi am intrat în şedinţa Consiliului JAI la pachet cu Bulgaria? (…) Strategia pe care ne-am făcut-o pentru aderarea la Spaţiul Schengen nu a fost o strategie care ne-a adus rezultatele pe care le aşteptam”.

Ciolacu este însă optimist, mai ales că se vede prim-ministru:„Sperăm că în viitor… poate se reuşeşte o negociere cu Suedia şi Austria până atunci, dar, din câte ştiu, mai sunt alegeri în Austria şi în aprilie. Este un timp foarte scurt, dar este foarte posibil să avem această decizie şi sub preşedinţia Suediei. (…) Nu poţi să întorci spatele Comisiei Europene şi deciziei Comisiei, a Parlamentului European… întorci spatele dintr-un interes pur electoral intern al tău. Atunci nu mai ai ce căuta în Europa, dacă nu respecţi toţi partenerii”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version