Premierul Marcel Ciolacu se fofilează în privința planului de reducere a deficitului bugerar, pe care l-a amânat până la 1 septembrie, în condițiile în care cheltuielile statului nu contenesc să crească.

„Prefer să mă întrebați zilnic asupra deficitului și să nu opresc investițiile”, a declarat Asaltat jurnaliști pe această temă, Ciolacu a refuzat, marți, să răspundă oricărei întrebări, invocând secretul negocierilor cu Comisia Europeană: „Lăsați-ne să negociem cu Comisia! Lucrurile acestea nu se negociază public”.

„Nu suntem singurul stat care trece printr-o perioadă de dezvoltare accelerată. Şi, din punctul meu de vedere, este perioada cea mai importantă pentru România până finalizăm exerciţiul financiar actual şi PNRR-ul. Cu alte cuvinte, cred că vreo 2,65 din 3,06, parcă, suntem cu deficitul, sunt băgaţi direct vreo 58 de miliarde de lei (…) în investiţii. Sunt nişte detalii pe care o să le negociem împreună cu ministrul Finanţelor, cu noua Comisie, cu noii comisari”, a spus el.

Premierul a argumentat că Banca Mondiala a împrumutat țara noastră pentru acoperirea deficitului: „Banca Mondială ne-a acordat un împrumut pentru acoperirea deficitului. Presupun că Banca Mondială a văzut ritmul de dezvoltare al României și n-a considerat un risc pentru un amplasament în România. Trebuie să ne hotărâm: vreți să intrăm în logica în care dacă vreți eu opresc orice investiție și avem deficit 3%? N-am o problemă. Cu toate cheltuielile care s-au mărit la salarii și știți bine că cheltuielile la salarii s-au mărit anul trecut la învățământ și la sănătate, după o criză socială și după cea mai mare grevă din sistemul de învățământ. Va fi o negociere la EcoFin. Vom încerca să avem în 7 ani acordul de reintrare… Repet, prefer să mă întrebați zilnic asupra deficitul și să continui investițiile. Eu investițiile din România nu le opresc”.

Ciolacu se află de aproape 3 ani la guvernare și de mai bine de un an ca prim-ministru, însă, ca să scape de jurnaliști, a reluat marota cu banii irosiți de Guvernul Cîțu pe achizițiile de vaccinuri: „Eu ce îmi aduc aminte că PSD a lăsat guvernarea cu 3,7% datoria publică și un deficit sub 3%. L-am preluat cu un deficit de 6,8% în cea mai mare dezvoltare a României, fiind aceste colecte europene suprapuse. Cu adevărat, vreau să aflu pe ce s-au dus 200 de miliarde împrumutați după pandemie. Unde se regăsesc ei?”.

El a mai arătat că, în şedinţa de luni a coaliţiei s-a convenit că Guvernul nu va majora TVA-ul: „Cu adevărat, am avut discuţii ieri în coaliţie foarte clare că nu vom mări TVA-ul. Această discuţie am avut-o. Până în 1 septembrie, domnul ministru îşi face planul cu tehnicul de la minister. E normal că în această perioadă domnul ministru al Finanţelor discută cu tehnicul de la Comisie”.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version