Premierul Marcel Ciolacu se împăunează cu fondurile europene absorbite de guvernele din România în cei 18 ani de la aderare, în timp ce guvernul condus de el pierde pe bandă rulantă bani din PNRR, prin neimplementarea reformelor asumate. Spre exemplu, reforma pensiilor pe bază de contributivitate este un mare eșec, iar cea privind salarizarea bugetarilor tinde să aibă o soartă similară, fiind amânată până dupăalegeri.
Concret, rata de absorbție a fondurilor prevăzute în PNRR este de doar 10%, deși avem peste 9 miliarde euro transferate de către Comisia Europeană și care zac în Trezoreria BNR pentru că nu pot fi cheltuiți decât pe bază de facturi.
Deficitul bugetar a depășit 2% din PIB, în T1. Cheltuielile au urcat la 9,66% din PIB
Ciolacu a transmis joi, în mesajul cu ocazia Zilei Europei, că România a beneficiat de peste 64 de miliarde de euro din fonduri europene, după aderarea la UE, în 2007.
„Privind retrospectiv, în anii care au trecut de la aderarea noastră, România a beneficiat de peste 64 de miliarde de euro din fonduri europene, bani pe care ţara noastră i-a primit în plus faţă de suma totală cu care a contribuit la bugetul UE. Această balanţă pozitivă a crescut constant în ultimii doi ani în favoarea unor proiecte de infrastructură de transport, de digitalizare, medicală, educativă şi de mediu, investiţii menite să aducă dezvoltare şi prosperitate pentru cetăţeni şi societate”, a precizat Ciolacu, potrivit unui comunicat transmis de Guvern.
Burnete (Concordia): „Cheltuielile statului au crescut cu 27%; deficitul creşte, ceea ce este îngrijorător”
Ulterior, Ciolacu a declarat, la începutul ședinței de Guvern: „Astăzi este Ziua Europei și cred că modul cel mai potrivit în care o putem celebra este folosind eficient toți banii europeni disponibili pentru modernizarea țării. De aceea, adoptăm azi o ordonanță de urgență prin care venim cu noi soluții pentru finalizarea, în bune condiții, a finanțării unor proiecte susținute din bani europeni. Așa cum am adus absorbția din exercițiul 2014-2020 la peste 97%, la fel vrem să facem și cu fondurile din PNRR și cu cele din actualul exercițiu financiar european.
Până la data de 30 aprilie au fost investiții de 41 de miliarde de lei. Niciodată în istoria României nu a fost o asemenea sumă alocată pentru investiții, atât din fonduri europene, cât și din bugetul de stat. Actualul guvern și-a propus în bugetul de stat investiții de 110 miliarde de lei, respectiv 7,2% din PIB. Ținând cont că de obicei în lunile ianuarie și februarie nu sunt lucrările cele mai intense, cu certitudine anul acesta va fi pentru prima oară în istoria României când se va depăși procentul din PIB alocat pentru investiții. De aceea, totuși, aș dori astăzi o discuție pe analiză de progres împreună cu ministrul fondurilor europene și cu ministrul finanțelor, atât pe jaloanele din PNRR, dar și pe fiecare obiectiv de investiții din PNRR, urmând ca săptămâna viitoare, împreună cu toți miniștrii și toate autoritățile și instituțiile care au proiecte pe PNRR, să avem o discuție aplicată pe fiecare investiție în parte și pe fiecare jalon în parte pe care îl avem de îndeplinit. Cred că, așa cum am zis, asta înseamnă să sărbătorim cu adevărat Ziua Europei”