Liderul PSD, Marcel Ciolacu, și cel al PNL, Nicolae Ciucă, nu se grăbesc să modifice Legea pensiilor speciale, declarată neconstituțională de CCR, săptămân trecută, astfel că au renunțat să mai convoace sesiune parlamentară extraordinară.

Iar tertipul invocat de cei doi este o nouă rundă de negocieri la Bruxelles, săptămâna viitoare, cu experții Comisiei Europene, care au cerut de fiecare dată respectarea angajamentului României de eliminare a pensiilor speciale și aplicarea principiului contributivității.

Cum reforma pensiilor reprezintă jalon în PNRR, România riscă să piardă 3,1 miliarde de euro.

Acum, Ciolacu&Ciucă lansează „pe surse” că ar vrea să impoziteze mai mult toate pensiile mari, ca să nu mai aibă pretext Curtea Constituțională să spună că noua lege îi discriminează pe judecători și procurori.

Ciucă, beneficiar de pensie specială, anunțase pe 8 august că, în calitate de preşedinte al Senatului, va convoca Biroul permanent pentru a stabili data sesiunii parlamentare extraordinare în care legea pensiilor speciale să fie corectată „fără întârziere”, deoarece de ea depinde îndeplinirea unui jalon „important” din PNRR.

Nu s-a mai întâmplat acest lucru, ceea ce întărește ipoeza că legea a fost adoptată în mod intenționat neconstituțională, așa cum au acuzat, de altfel, parlamentarii USR.

DOCUMENT. Motivarea deciziei CCR de menținere intactă a pensiilor speciale pentru magistrați; Ciucă și Simonis convoacă Parlamentul

„Legea pensiilor speciale trebuie modificată cât mai repede, pentru ca întreg textul actului normativ să se încadreze în limitele constituţionale. Voi convoca Biroul permanent al Senatului pentru a stabili coordonatele unei sesiuni parlamentare extraordinare, în care vom reexamina această lege şi o vom modifica astfel încât să respecte decizia Curţii Constituţionale. Vom corecta fără întârziere aspectele semnalate de judecătorii Curții, pentru că de această lege depinde îndeplinirea unui jalon important din Planul Național de Redresare și Reziliență, condiție necesară pentru a accesa fondurile europene”, a scris Ciucă pe Facebook, în 8 august.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version