Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Alexandru Rafila mimează grija față sănătatea românilor, în plină criză de medicamente de uz larg în farmacii și scumpirile în valuri, de mai bine de un an.
După ce au micșorat, în vara trecută, procentul de compensare a medicamentelor eliberate de farmacii pe rețetele de la medicii de familie pentru bolnavii cronici, iar apoi le-au supraimpozitat acestora din urmă concediile medicale, Ciolacu și Rafila se prefac acum că vor „identifica soluții” pentru accesul românilor la medicamente esenţiale „la preţuri rezonabile”.
Guvernul a modificat pentru a treia oară supraimpozitarea concediilor medicale. Ciolacu: „Corectăm tot ce ne-a fost semnalat”
„Vom crea un grup de lucru pentru identificarea soluţiilor care să permită accesul pacienţilor la medicament esențiale la preţuri rezolnabile. Aceste soluții vor fi discutate și cu industria farmaceutică din România”, a declarat Ciolacu, joi, la începutul ședinței de guvern.
Iar Rafila, prezent la ședință, ne-a informat că noua măsură vine la aproape 6 luni după ce „la sfârşitul anului trecut, Comisia Europeană a stabilit ca prioritate crearea unei alianţe pentru medicamentele critice, adică medicamente de uz larg, pentru care s-au semnalat discontinuităţi în toate statele membre”.
„Eu am participat la reuniunea miniştrilor sănătății, care a dus, practic, la operaționalizarea acestei alianțe, iar la nivel național ne preocupă două elemente. Primul, așa cum a spus domnul prim-ministru, este vorba despre accesul neîntrerupt la medicamente a pacienților din România, iar acest lucru se poate realiza în cadrul unui grup de lucru interinstituțional cu Ministerul Economiei, alături de Ministerul Sănătății, ca și coordonatori ai acestui domeniu de producție a medicamentelor, dar și alte agenții aflate în subordinea celor două ministere sau a Guvernului, precum și cu reprezentanți ai industriei farmaceutice, în calitate de invitați. Cel de-al doilea element extrem de important este cel legat de importanța majoră a industriei farmaceutice ca și contributor la Produsul Intern Brut al României și, cu siguranță, în cadrul acestui grup de lucru interinstituțional vom încerca să găsim soluții, pe care alte state le-au aplicat. Vă dau un exemplu de bună practică – Spania, care au dus la încurajarea investițiilor în acest sector și la crearea unei independențe în ceea ce privește producția de medicamente, inclusiv de materii prime, pentru că materiile prime utilizate în Uniunea Europeană vin în cea mai mare parte din Asia, din India și din China, iar stabilirea unei independențe a Uniunii Europene în ceea ce privește materiile prime din care se fac aceste medicamente este, de asemenea, o condiție esențială”, a spus Rafila.