Premierul Marcel Ciolacu susține că a convins, luni, pe reprezentanții unităților bancare să nu majoreze comisioanele „nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice”.
Discuțiile au avut loc, luni, la sediul Guvernului, după ce băncile au anunțat că vor crește comisioanele, de la 1 ianuarie 2024, exact când intră în vigoare prevederea din recenta Lege 296/2023 privind instituirea impozitului de 2% pe cifra de afaceri a marilor comapii.
Ciolacu convoacă la Guvern BNR și băncile – să le chestioneze de ce majorează „artificial” comisioanele
„Comisioanele bancare nu vor creşte în România nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice. Acesta este acordul la care am ajuns astăzi cu Asociaţia Română a Băncilor şi cu reprezentanţii celor mai importante bănci din România, dar şi cu cei ai BNR. Mă bucur că argumentele aduse au fost pe deplin înţelese şi le mulţumesc pentru deschiderea la dialog. Dialogul este calea prin care putem găsi cele mai bune soluţii atât pentru oameni, cât şi pentru economie”, a scris Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, punerea în aplicare a măsurilor guvernamentale pentru combaterea evaziunii şi menţinerea comisioanelor bancare la nivelul actual au fost principalele teme discutate în cadrul întâlnirii avute de premierul Marcel Ciolacu cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor.
„România nu are o problemă economică. Avem resurse naturale şi forţă de muncă bine calificată, investiţii străine în creştere şi un nivel ridicat al investiţiilor publice. Pentru a asigura sustenabilitatea economică avem nevoie însă de combaterea evaziunii, reducerea cheltuielilor bugetare şi creşterea performanţei în administraţia publică. Ne-am asumat cu fermitate aceste obiective şi le vom atinge prin aplicarea pachetului de măsuri economice”, a afirmat prim-ministrul, citat în comunicat.
Reprezentanţii Guvernului şi cei ai Asociaţiei Române a Băncilor au stabilit un mecanism permanent de consultare, la care să participe şi Banca Naţională a României.
Din partea Guvernului, la întâlnire au mai participat vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şeful Cancelariei prim-ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.