Premierul Florin Cîţu a declarat marți, la Craiova, că vaccinarea anti-COVID „merge bine”, iar obiectivul său este ca până la sfârșitul lui septembrie să fie imunizați 10,4 milioane de români.

El nu pare speriat de faptul că nu mai există locuri la secțiile ATI din spitalele suport COVID, dar recunoaște că „avem nevoie să creştem urgent numărul de paturi la ATI la 1.600 cel puţin ca să ne asigurăm că nu vom avea probleme”.

„Campania de vaccinare merge bine şi sunt bucuros să văd că pentru dozele pe care le avem până acum… aici chiar nu avem nici un control. Din punctul nostru de vedere, atunci când a apărut o ofertă din partea Comisiei Europene de suplimentare a dozelor noi am acceptat-o de fiecare dată şi, v-am spus, în ianuarie am suplimentat cu 8 milioane de doze Pfizer – o decizie pe care nu au susţinut-o foarte mulţi atunci, şi nu acum câteva zile, dar astăzi se pare că este o decizie foarte bună că s-a suplimentat. Toate ţările din Uniunea Europeană au luat acele doze. Deci, încercăm în continuare să oferim dozele pe care le avem, să fie toate programate, să nu existe niciun loc liber. De aceea m-am supărat acum o săptămână când am văzut că existau la Timişoara 20.000 de locuri libere şi cereau vaccin. Nu se poate aşa ceva, nu putem să avem astfel de sincope. Trebuie, atunci când avem… Avem nevoie ca toată lumea să se vaccineze şi să n-avem locuri libere, oamenii să se programeze pentru toate locurile”, a spus Cîţu.

„Obiectivul rămâne în continuare – şi ne-am uitat când vor veni dozele de vaccin – ca până la sfârşitul lunii septembrie să vaccinăm 10,4 milioane de români. Asta înseamnă 70% din populaţia activă şi ar însemna că putem să spunem că trecem în partea cealaltă a pandemiei. Sunt semne că s-ar putea să fie mai devreme, dar nu aş vrea să ne gândim… Astăzi, în momentul ăsta, ţinta rămâne: în septembrie, 10,4 milioane de persoane. Deci pe partea de vaccinare lucrurile eu zic că merg bine, au mers foarte bine, vor merge bine”, a repetat Cîţu.

Deocamdată însă, doar 722.957 de români cu tot cu rapel și 764.226 cu prima doză – în total 1.487.183 de persoane, potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV).

Aceasta, în condițiile în care există circa 4,5 milioane de pensionari, iar secțiile ATI din spitalele suport COVID sunt pline de pacienți infectați, în stare gravă și circa 100 dintre ei mor zilnic.  

Vaccinarea anti-COVID-19, în cifre: Doar 722.957 de români au primit și doza de rapel

Premierul Cîțu le-a permis „specialilor” tineri din MApN, MAI, SRI, SIE, STS și SPP, printr-o Hotărâre de Guvern, să confiște locul la imunizare persoanelor vulnerabile.

Ciucă, despre vaccinarea „membrilor familiilor noastre”: Sunt arondați sistemului propriu al MApN

Mai mult, în urmă cu o zi, premierul Florin Cîțu și șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiță, au dat drumul programărilor din etapa a III-a, pentru toți românii, în ciuda faptului că nu au fost vaccinați decât în mică parte pensionarii și bolnavii cronic.

N-au fost vaccinați toți pensionarii, dar s-a dat drumul la programări pentru toată lumea

Despre faptul că nu mai există paturi la ATI pentru bolnavii de COVID-19, premierul a spus că „unii manageri de spitale au decis să reducă numărul de paturi la ATI, (…) cam 100 de paturi. De aceea am cerut foarte clar şi urgent să crească numărul de paturi la 1.600, este noua ţintă pentru CNCCI. Ştiu că Ministerul Sănătăţii a avut, ieri, o întâlnire sau două pe această temă, avem nevoie să creştem urgent numărul de paturi la ATI la 1.600 cel puţin ca să ne asigurăm că nu vom avea probleme”.

El a precizat că resursele nu lipsesc pentru atingerea acestui obiectiv: „Toate ministerele, şi mai ales Ministerul Sănătăţii are resursele necesare pentru a creşte numărul de paturi”.

Întrebat câte locuri libere la ATI mai sunt în acest moment la nivel naţional, şeful Executivului a precizat: “Situaţia paturilor la ATI este, deja, cea pe care eu am prezentat-o, 1.408 paturi avem, deci sunt locuri libere, poate nu sunt în zonele în care sunt persoane bolnave”.

„Şi la Bucureşti, (…) se suplimentează cu cel puţin 13 paturi, este un TIR mobil. Este exact ce am cerut Ministerului Sănătăţii, să vină cu soluţii, să crească numărul de paturi la 1.600. Ieri, ştiu că au avut o întâlnire, încă nu am avut o discuţie cu Ministerul Sănătăţii pe această temă, dar am cerut Inspecţiei să meargă în fiecare spital şi să vadă care e situaţia reală a paturilor ATI şi să se asigure că nu se mai întâmplă nimic cu paturile şi că nu mai scad şi că trebuie să crească. Astăzi nu am primit acest raport, ştiu că sunt cele pe care le-am raportat eu, cele 1.408, nu am un raport după ce am prezentat această informaţie, dar mâine este şedinţă de Guvern şi sper să avem o situaţie. Astăzi nu mi s-a raportat”, a mai declarat premierul Florin Cîţu. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version