La doar o săptămână de când liderul liberalilor, Nicolae Ciucă, se bătea cu pumnii în piept că PNL  nu va merge pe liste comune cu PSD la alegerile de anul viitor, se dovedește că a mințit. L-a demascat partenerul său de coaliție, Marcel Ciolacu, președintele social-democraților.  „Normal că există discuţii! Facem politică”, a declarat el, marți. Iar secretarul general al PNL, Lucian Bode, a confirmat: „Nu excludem nicio variantă de alianță”.

Ciucă își umflă mușchii inutil: „În acest moment, PNL îşi planifică să abordeze de unul singur anul electoral 2024”

Marcel Ciolacu: „Normal că există discuţii! Facem politică. Eu cred că atât PSD, cât şi PNL au adus o stabilitate în România. N-aş vrea să vă reamintesc contextul când a intrat PSD la guvernare. Era plină criză socială şi era o incoerenţă guvernamentală acută, da? Ăsta este adevărul, nu vreau să-i deranjez sau să-i supăr pe colegii mei. (…) Lucrurile funcţionează, dar trebuie să spunem câteodată şi adevărul”.

Întrebat dacă susţine varianta unui candidat comun PSD-PNL pentru alegerile prezidenţiale, premierul Ciolacu a insistat: „Fac politică. (…) Eu aş merge şi la Comisia Europeană să avem candidat comun”.

Lucian Bode: „PNL nu exclude nicio variantă de alianță de candidatură pentru anul 2024. Nu sunt discuții în acest moment pe acest subiect,  însă PNL nu exclude nicio variantă de alianță, de candidatură pentru anul viitor. Noi suntem în plin proces de sondare a opiniei publice în fiecare regiune, în fiecare județ, respectiv la nivelul Municipiului București. Stând într-o coaliție de guvernare cu PSD, ducând programul de guvernare la bun sfârșit, atingându-ne obiectivele, nu pot să spun că nu avem în intenție de a ne așeza la masă, fiecare cu datele pe care le are și să luam cea mai bună decizie pentru român”. 

UPDATE: Nicolae Ciucă a recunoscut și el: „Toate ipotezele şi toate variantele de lucru pentru un construct politic sunt pe masa fiecărui partid, nu numai la noi, nu numai la PNL şi la PSD şi la USR la oricare dintre partidele care vor să aibă o abordare coerentă a anului electoral 2024″.

Ciucă a invocat „coerenţa funcţionării coaliţie”: „Este nevoie, aşa cum spuneam, să asigurăm coerenţa funcţionării coaliţiei şi rezultate foarte bune la guvernare, este nevoie să identificăm care sunt aşteptările electoratului şi cum este primită o astfel de construcţie politică şi, desigur, să vedem ce îşi doreşte electoratul şi partidul fiecăruia dintre noi. (…) Păstrarea fidelităţii şi-o doreşte fiecare partid, dar, ca orice partid politic, ne dorim să evoluăm şi ne dorim să obţinem rezultate cât mai bune. În funcţie de perspectivele acestor rezultate, se vor lua şi deciziile”.

În privinţa posibilităţii unor alegeri comasate, Ciucă a spus că „dacă există deschis subiectul unor construcţii politice, atunci fiecare dintre aceste variante de lucru rămâne deschisă”.

Întrebat dacă liderii PNL la nivel local ar putea trece peste tensiunile existente cu PSD pentru a face acest compromis al listelor comune, Nicolae Ciucă a spus că aceştia pot să facă “un sacrificiu personal” pentru o decizie luată majoritar în partid.

„Am discutat acest aspect şi am ţinut cont de fiecare dată de ce se întâmplă la nivel local, iar atunci când vine vorba de interesul unei filiale sau a alteia, trebuie să avem în vedere care este interesul partidului şi care este interesul electoratului. Ca atare, fiecare dintre cei care au astfel de probleme la nivel local pot să facă un sacrificiu personal astfel încât să urmeze calea care va fi acceptată majoritar la nivelul partidului”, a mai explicat Ciucă.

PNL o ține langa cu comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare din anul 2024. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu – prim-vicepreședinte PNL, a avut luna trecută o noua încercare de a-i forța mâna lui Ciolacu pe această temă.

Gorghiu îi forțează mâna lui Ciolacu: „E momentul să repunem pe tapet comasarea alegerilor”; cu un troc: „PNL nu va ieși de la guvernare”

Dar Ciolacu se vrea diplomat, așa că nu a refuzat-o direct, ci prin intermediul președintelui interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis (PSD).

Prin Simonis (PSD), Ciolacu îi dă cu flit Alinei Gorghiu (PNL) pe tema comasării alegerilor: „Aceleași idei puține și fixe”
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version