Degeaba face pe niznaiul despre azilele groazei din Voluntari liderul PNL, Nicolae Ciucă (acum al doilea om în stat, ca președinte al Senatului, după președintele Klaus Iohannis),la unison cu actualul premier Marcel Ciolacu: Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) i-a trimis o sesizare în acest sens încă din februarie 2023, când acesta deținea funcția de prim-ministru. (Vezi document la finalul articolului)

În sesizarea publicată pe site-ul Centrului pentru Resurse Juridice, sunt detaliate rapoartele CRJ din judeţul Ilfov, care veneau „în completarea sutelor de sesizări adresate autorităţilor publice şi instanţelor de judecată în ultimele două decenii, încălcări grave ale drepturilor omului în aceste instituţii privative” – și sunt nominalizate Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Sfântul Gabriel cel Viteaz” din Voluntari, Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Armonia” din Afumați (Ilfov) și Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Dependente „Casa Cora” din Voluntari (Ilfov).

Demiterea miniştilor Firea şi Budăi, cerută insistent: „Știau de ororile din azilele de bătrâni”. Cei doi se disculpă, Ciolacu dispune controale

CRJ preciza în sesizare că a alertat toate instituțiile implicate, de la Ministerul Muncii, Sănătății, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială până la Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov și a Sectorului 3, dar că acestea nu au luat măsurile necesare remedierii situației sau, în unele cazuri, CRJ nu a primit niciun răspuns ori a primit răspunsuri superficiale și evazive.

AZILELE GROAZEI. Iohannis cere să răspundă „cei care nu au verificat, cei care au știut și nu au luat măsuri – și aici vorbesc de poziții politice”

CRJ a solicitat atunci premierului Ciucă să preia coordonarea demersurilor pe care, în calitate de ONG, le-a demarat:

„Solicităm să preluați coordonarea demersurilor demarate de către CRJ așa cum acestea au fost anterior enumerate, în contextul în care nu am identificat un alt for superior care să îşi asume coordonarea unei comisii care să cerceteze şi să corecteze cauzele instituţionale de la nivel central şi local care de peste două decenii favorizează apariţia abuzurilor în instituțiile sesizate în speță, şi lasă fără apărare zeci de mii de persoane cu dizabilităţi, minori, adulţi şi vârstnici. Credem că sancţionarea pe calea justiţiei penale nu este singurul instrument la îndemâna statului penal. În primul rând pentru că multe dintre aceste procese durează de peste zece ani şi în al doilea rând pentru că valul de prescripţii din ultimele două luni, ne-au arătat cât de puţin contează în faţa justiţiabililor viaţa persoanelor cu dizabilităţi şi a vârstnicilor. Sunt sute de persoane care au fost bătute, traficate, violate, înfometate, legate, sechestrate şi pentru care nimeni nu răspunde penal”.

Corpul de Control al prim-ministrului Ciucă a trimis sesizarea către Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea.

Însă Ciucă nu l-a luat la întrebări pe subalternul său, ministrul Muncii, Marius Budăi, care a retras acreditarea CRJ.

AZILELE GROAZEI. Budăi cere de formă sprijinul ONG-urilor, după ce a interzis CRJ să mai intre în centrele unde erau torturați bătrânii

Ciucă nici măcar nu a fost curios dacă instituțiile de control din subordinea acestuia au fost să facă anchete sociale.

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version