În urma scandalului Cîțu-Voiculescu pe tema publicării datelor privind vaccinarea, dar și după ce amândoi a precizat că nu au autorizat prin HG vaccinarea familiilor militarilor și ale personalului civil din Ministerul Apărării, ministrul Nicolae Ciucă a transmis, vineri, că prin Statutul cadrelor militare, membrii familiilor sunt arondaţi pentru servicii medicale gratuite sistemului propriu al MApN.
Ciucă dă asigurări însă să nu nimeni nu a fost privilegiat.
„Nici în asigurarea serviciilor medicale, nici în procesul de vaccinare nu au fost create privilegii pentru membrii familiilor noastre. Înscrierea lor la vaccinare a fost făcută şi va fi la fel şi în continuare cu respectarea strictă a criteriilor de eligibilitate la nivel naţional”, a scris Ciucă, pe Facebook.
Reacția sa vine la două zile după ce a ordonat transmiterea unui comunicat public destul de agresiv la adresa celor care au îndrăznit să critice faptul că militarii și familiile lor au fost introduși în etapa a II-a de vaccinare, dedicată inițial bolnavilor cronic și pensionarilor – categorii vulnerabile.
Ciucă nu s-a arătat deloc deranjat de faptul că militarii și familiile lor s-au imunizat în centre cu circuit închis ale MApN, înaintea acestor categorii care nu găsesc locuri pe platforma oficială:
Mai trebuie precizat că este pentru prima dată când MApN face public numărul membrilor săi – militari și personal civil – și ai familiilor lor care au fost vaccinați în etapa a II-a: aproximativ 33.000.
Despre privilegii, numai de bine…
Ministrul Ciucă precizează în repetate rânduriă că nu există privilegii în MApN, însă amintim doar de pensiile speciale. Statistica realizată în noiembrie 2020 de RiseProject arăta că existau 98.460 de pensii militare, pentru cei care, evident că nu ieș la pensie la 65 de ani, ca tot românul de rând, ci cu vreo 20 de ani mai devreme.
92 de centre de vaccinare cu circuit închis ale MApN
Iată postarea integrală de pe FB a ministrulului Apărării:
„Centrele de vaccinare ale MApN nu au fost înființate pentru a asigura privilegii militarilor și nu au fost gândite ca structuri cu circuit închis. Cele 92 de centre au însemnat o modalitate de reducere a presiunii pe centrele care deservesc populația generală, preluând sarcina imunizării unei părți importante din populația României.
În etapa întâi de vaccinare, în centrele MApN, au fost vaccinați medici și personal auxiliar din întregul sistem medical național. Etapa a doua a asigurat vaccinarea personalului eligibil stabilit prin criteriile la nivel național și pe baza acelorași proceduri, iar cadrele militare în activitate au dat prioritate seniorilor și persoanelor vulnerabile aflate în categoriile de risc.
Începând cu 15 martie, centrele de vaccinare ale Ministerului Apărării Naționale vor fi deschise pe aceleași criterii stabilite de Comitetul Național pentru Coordonarea Vaccinării, atât militarilor cât și populației civile. Acest demers este unul normal, fără alte interpretări, cred că este timpul să punem toți umărul, astfel încât campania de vaccinare asumată de către statul român să fie un succes, și să ne dăm șansa de a ne reîntoarce la normalitate în viața de zi cu zi.
Sistemul medical militar a fost întotdeauna parte a efortului național de asigurare de servicii de sănătate pentru populație. Niciodată nu a funcționat ca un sistem închis iar datele statistice sunt fără echivoc: din cei peste 65.000 pacienți tratați de Spitalul Militar Central din București, în jur de 80 la sută au fost pacienți civili. La nivelul întregului sistem medical militar, procentul este asemănător pentru anul 2020. Mai mult, aceeași proporție s-a păstrat în ultimele 12 luni și în ceea ce privește tratarea pacienților COVID în spitalele militare desemnate ca spitale suport: din cei aproximativ 6500 pacienți COVID, doar 1100 provin din rândurile MApN.
Asta înseamnă că românii au încredere în sistemul medical militar, în echipele noastre și le mulțumim cu recunoștință.
Ministerul Apărării Naționale a fost și va rămâne o instituție transparentă în ceea ce privește activitățile curente și mai ales aspectele legate de eforturile de sprijinire a combaterii pandemiei în toate dimensiunile sale.
Încă din luna ianuarie, am comunicat constant informații legate de strategia noastră internă de vaccinare și criteriile de prioritizare a personalului, prioritate zero fiind seniorii și personalul militar ce desfășoară misiuni. Nu tolerez și nu voi tolera abateri de la regulile deja stabilite în Strategia Națională, curând voi prezenta rezultatele anchetei pe care deja am dispus-o la Focșani, unde au fost semnalate nereguli în procesul de vaccinare.
În ceea ce privește vaccinarea membrilor de familie, reamintesc că prin Statutul cadrelor militare, ei sunt arondați pentru servicii medicale gratuite sistemului propriu al MApN. Nici în asigurarea serviciilor medicale, nici în procesul de vaccinare, nu au fost create privilegii pentru membrii familiilor noastre. Înscrierea lor la vaccinare a fost făcută și va fi la fel și în continuare cu respectarea strictă a criteriilor de eligibilitate la nivel național.
În săptămânile care vin va crește numărul de doze care vor sosi în România, de aceea este nevoie de un efort concentrat, atât la nivel guvernamental cât și la nivelul fiecăruia dintre noi, pentru a asigura capacitatea de vaccinare pe măsura volumului de doze.
Doresc să le transmit românilor un mesaj de încredere și speranță. Suntem una dintre țările europene cu cele mai bune performanțe în procesul de vaccinare de până acum și vom face tot ceea ce va ține de noi să menținem acest ritm și această organizare eficientă a procesului”.
Spitalele suport COVID sunt pline de pacienți
Este adevărat, România se află pe locul 2 în UE la vaccinare, însă problema este însă că această campanie va avea efect zero, dacă nu vor fi imunizați toți cei aproape 5 milioane de pensionari și bolnavii cronic.
În prezent, spitalele suport COVID-19 sunt pline: 10.515 pacienți, iar numărul celor în stare gravă, la ATI, este de 1.166, spre exemplu, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.
În total,
51.145 de persoane confirmate cu infecţie cu SARS-CoV-2 sunt în
izolare la domiciliu, vineri, iar
14.125 se află în izolare instituţionalizată pe teritoriul României.
De asemenea, 53.309 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar 113, în carantină instituţionalizată, potrivit GCS.
Vedem cu toții că premierul Florin Cîțu prelungește în fiecare lună starea de alertă și că nu există speranță de relaxare a restricțiilor. Ba, mai mult, interdicția de circulație a persoanelor a fost extinsă cu o oră pe timp de noapte, începând cu 22.00 în loc de de la 23.00 (și până la 5.00).