După o săptămână în care bucureștenii din mii de blocuri au înghețat în apartamente în urma unei avarii în rețeaua de termoficare, premierul interimar Nicolae Ciucă a ieșit public cu promisiunea că va aloca fonduri pentru suplimentarea echipelor de intervenţi.

Așa cum ne-au obișnuit, autoritățile s-au mișcat în ritmul binecunoscut de lent, principala ocupație fiind politica și rezultatul alegerilor parlamentare.

Evident, de vină este greaua moștenire, ceea ce nu îi încălzește pe bucureșteni.

„Astăzi de dimineaţă, am avut o discuţie cu mai mulţi membri ai Cabinetului care pot să aibă soluţii pentru ca, împreună cu autorităţile locale ale municipiului Bucureşti, să identificăm ceea ce avem de făcut. Sigur, nu să rezolvăm problema, pentru că este o problemă care vine de cu foarte mulţi ani în urmă, dar să identificăm acele soluţii care să asigure livrarea de apă caldă şi căldură populaţiei Capitalei”, a declarat Ciucă, la finalul ședinței Guvernului.

El a arătat că, împreună cu ministrul Economiei, a purtat discuţii cu primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, reprezentanţii Termoenergetica şi ELCEN şi prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu.

„Am avut o discuţie extrem de aplicată pe acest subiect. Am luat cu toţii act de toate problemele cu care se confruntă, nu este o situaţie deloc uşoară, sunt aspecte care vor trebui rezolvate în timp, dar, astăzi, am identificat împreună cu ministrul Finanţelor (Florin cîțu, propus de PNL pentru funcția de premier – n.r.) suma necesară, astfel încât să putem să sporim capacitatea de intervenţie a echipelor de mentenanţă şi reparaţii. În felul acesta vom aloca banii necesari Primăriei Capitalei ca să poată să achiziţioneze acest serviciu din mediu privat şi, astfel, echipele ELCEN, împreună cu cele de la Termoenergetica, să poată să fie permanent în teren şi să scurtăm cât se poate timpul în care cetăţenii nu vor avea apă caldă şi căldură”, a precizat prim-ministrul interimar.

(Citește declarația completă AICI).

Iar ca să fie mai convingător, Ciucă l-a chemat pe Nicușor Dan să le vorbească bucureștenilor direct de la sediul Guvernului.

„20 de milioane de lei. E vorba de bani care vin la primărie, primăria îi dă la Termoenergetica – fostul RADET. Termoenergetica are deja contracte cu operatori privaţi, exact pentru mentenanţa reţelei de transport a agentului termic şi banii aceştia vor fi folosiţi pentru a interveni mai repede la avarii”, a spus Nicuşor Dan.

El a menţionat că banii vor fi utilizaţi pentru reparaţii minore, în urma avariilor şi că nu este vorba despre intervenţii majore.

„Nu poţi să înlocuieşti o sută de metri de conductă, pentru că laşi un număr de blocuri, o săptămână-două, fără apă caldă, ceea ce nu se poate iarna. Vara se poate, oamenii înţeleg că ai de făcut nişte lucrări, dar iarna nu se poate”, a adăugat el.


„În iarna asta o să avem sute de avarii, de ordinul a 10 – 15 – 20 pe zi”

Nicușor Dan a anunțat că în această iarnă se vor produce sute de avarii la reţeaua de termoficare:

„Într-un an – date oficiale – noi am avut 1.700 de avarii – în cursul anului 2019. Acum, acest indicator al apei de adaos ne spune că suntem cu 50% mai rău decât în 2019. Deci, în iarna asta o să avem din nou sute de avarii, de ordinul a 10 – 15 – 20 pe zi. Chestiunea este că, existând mai multe echipe, o să intervenim la avarii mai repede. Şi, mai mult, în anumite zone pe care le ştim că au probleme putem să intervenim preventiv. Acesta este pasul înainte pe care l-am făcut”.

ELCEN nu dă agentul termic la parametri normali

Trebuie amintit că agentul termic distribuit de Termoenergetica (fosta RADET) este furnizat de ELCEN – care se află în subordinea Ministerului Energiei.

În afară de avariile zilnice din rețea, trebuie spus că,cele patru CET-uri ale ELCEN care deservesc Bucureștiul furnizează agent termic la parametri scăzuți, de 70 de grade, în lo de 90 de grade, încă de la începutul sezonului rece.

În același briefing de presă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că ELCEN va închiria capacităţi modulare de producţie a energiei termice, pe care le va monta în diverse zone ale Capitalei, pentru a suplini pierderile uriaşe din reţeaua de termoficare.

El a insistat că bucureştenii trebuie să ştie că toate problemele legate de lipsa apei calde şi a căldurii pleacă de la reţeaua primară „Acum patru ani, pierderile erau de 800 de tone pe oră. Astăzi sunt de 2.500 de tone pe oră, acolo a ajuns neinvestiţia, nepăsarea, acolo e reţeaua. Trebuie să facem eforturi ca în această iarnă sistemul să fie ţinut în stare de funcţionare şi echilibru”.

Potrivit ministrului, „weekendul trecut a avut loc o avarie la CET Sud, din cauza acestor pierderi mari: o pompă a fost supraturată, s-a produs un scurtcircuit, iar staţia de 6 kV s-a oprit.”

Pompa a fost reparată şi a fost pusă înapoi în două zile şi este în curs de încărcare spre capacitate maximă, apa e la 75 de grade şi este posibil ca până luni totul să revină la normal la CET Sud.

„În paralel, trebuie să găsim soluţii pentru a mări capacitatea de producţie, pentru a suplini aceste pierderi, pentru că iarna asta, vrem, nu vrem, trebuie să o trecem aşa. Elcen a luat decizia să caute şi a găsit capacităţi suplimentare modulare de închiriat, să le pună în diverse zone, în zona sudului, ca să poată produce cât mai multă energie termică şi să suplinească aceste pierderi. E un efort uriaş pentru a asigura confortul termic, ne cerem scuze bucureştenilor pentru ce se întâmplă, dar trebuie să ne pregătim pentru iarnă. Încă Dumnezeu ne ajută că e cald, dar nu ştim cât va dura. În acest moment ne pregătim să montăm aceste capacităţi modulare în diverse zone din Bucureşti”, a mai spus Popescu.

El a susţinut că, în paralel, trebuie demarat proiectul unei noi centrale pe amplasamentul fostului CET Titan, pentru a echilibra sistemul bucureştean. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version