UPDATE: Ursula von der Leyen a scris pe Twitter un mesaj în care nu amintește nimic despre pensii, semn că PNRR nu poate fi renegociat pe acest segment de fonduri:

„Am discutat despre eforturile României de integrare în Spaţiul Schengen, pe care Comisia Europeană le susţine integral. Am mulţumit României pentru solidaritatea ei cu Republica Moldova în criza energetică. Aceasta este calea europeană”.

Premierul Nicolae Ciucă s-a deplasat, miercuri, la Bruxelles pentru a negocia cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pensiile românilor în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ciucă se află pentru două zile în vizita oficială,miercuri și joi, împreună cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Vizita oficială a premierului a început la sediul Parlamentului European, unde a avut o întrevedere cu președinta PE, Roberta Metsola, pe tema aderării României la spațiul Schengen.

A urmat întâlnirea bilaterală cu președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, după ce, în această săptămână, a fost făcută prima plată din PNRR.

Nicolae Ciucă a încercat să o convingă pe șefa Comisiei Europene că pensiile de serviciu și pensiile militare nu sunt pensii speciale, chiar dacă ele nu respectă principiul contributivității. 

Beneficiar de pensie militară, Ciucă este unul dintre cei circa 200.000 de pensionari care nu au contribuit la acest venit pe care îl încasează astăzi, după ce s-a pensionat anticipat.

Trebuie să precizăm că Ciucă are un interes personal, deoarece cumulează pensia specială cu indemnizația de premier, băgând adânc mîna în buzunarele românilor inclusiv pentru sporul de „doctor” plagiator

General în rezervă, Nicolae Ciucă s-a pensionat anticipat ca să cumuleze două venituri grase din bani publici, în valoare totală de 502.920 de lei/an.

Astfel, tânărul rezervist din Armată, protejatul lui Iohannis, încasează 215.000 de lei/an din pensie, potrivit celei mai recente declarații de avere, depusă în iunie anul acesta pentru veniturile din 2021.

Iar cum indemnizația de premier este de 23.920/lună, Ciucă mai bagă în buzunar 287.040 lei/an.

Și în anii 2020 și 2021, Ciucă a cumulat pensia grasă cu indemnizația de ministru al Apărării în valoare de 168.613, astfel că a câștigat frumoasa sumă de 384.493 lei/an.

Download (PDF, Unknown)

Iar pentru a se bate cu pumnii în piept că este interesat și de pensiile românilor de rând, care au contribuit zeci de ani la bugetul de pensii, Ciucă a vorbit cu președinta CE și despre posibilitatea de a crește pensiile cu mai mult de plafonul de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR.

Premierul se va întâlni și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu care va discuta despre securizarea flancului estic, în contextul invaziei Rusiei din Ucraina. În România există un grup de luptă al NATO, condus de Franța. 

Comunicatul Guvernului:

„Discuțiile s-au axat asupra aderării României la Spațiul Schengen, stadiului îndeplinirii recomandărilor în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De asemenea, au fost abordate temele legate de răspunsul Uniunii Europene la războiul Rusiei în Ucraina si Republica Moldova.

«Guvernul României apreciază susținerea Comisiei Europene pentru extinderea Spațiului Schengen și contribuția esențială la avansarea calendarului privind aderarea României, care a cunoscut o nouă dinamică în ultimele luni. Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea țării noastre cu privire la acquis-ului Schengen și ne aduce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de țară», a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Prim-ministrul a menționat stadiul adoptării pachetului noilor legi ale justiției, subliniind că  progresul din ultimele luni este o bună bază pentru un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene.
Șeful Executivului a asigurat de angajamentul Guvernului României pentru implementarea coerentă și cuprinzătoare a țintelor și jaloanelor  asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Referitor la țintele și jaloanele care mai trebuie îndeplinite, premierul a exprimat disponibilitatea continuării discuțiilor tehnice cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru închiderea lor la termen. Totodată, prim-ministrul a arătat că sunt în curs de pregătire propuneri de ajustare a Planului, atât în contextul RePower EU – care prioritizează răspunsul la criza energetică, dar și al economiilor necesare urmare modificării valorii grantului alocat României. Aceste ajustări vor fi operate fără a fi afectată menținerea concentrării pe obiectivele de tranziție  digitala, ecologică și consolidarea rezilienței.

Premierul României a menționat că sunt importante și ajustări ale unor ținte și jaloane pentru a răspunde nevoilor actuale. A arătat că Romania va insista și va continua discuțiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referință, pe menținerea în rezervă a producției de energie bazată pe cărbune și pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat importanța acordării de către Uniunea Europeană a unui sprijin consistent pentru Republica Moldova, în particular prin ajutoare financiare nerambursabile, masuri suplimentare de facilitare a accesului pe piața UE a produselor din această țară și eliminarea tarifelor  de roaming.

Premierul a reiterat angajamentul României pentru susținerea Ucrainei, inclusiv prin sprijinirea și integrarea refugiaților, respectiv a tranzitului de cereale. Totodată, a notat cu satisfacție recunoașterea de către președinta Comisiei Europene a eforturilor autorităților si cetățenilor romani pentru sprijinirea si integrarea refugiaților din Ucraina, respectiv susținerea consistentă a tranzitului de cereale din Ucraina.”

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version