Prim-ministrul Nicolae Ciucă înființează de joi, în subordinea sa directă, un grup interinstituţional de lucru pntru prevenirea, pregătirea şi răspunsul în situaţii de urgenţă, urmare a cutremurelor petrecute zilele trecute în zona Olteniei.

Cel mai mare cutremur din Oltenia. Șeful INFP: „E o surpriză pentru noi că zona s-a activat”. Arafat: „Mesaje Ro-Alert nu se dau înainte”
DSU: 22 de localităţi din 5 judeţe au fost afectate de cutremurul din Oltenia

Din grup vor face parte vor face parte aproape toți miniștrii – ai Dezvoltării, Internelor, Educaţiei, Sănătăţii, Energiei,  Mediului,  Transporturilor, Culturii,  Cercetării, precum și șefii baronilor locali –  din Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, Asociaţia Oraşelor, Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Comunelor – „pentru că este nevoie să introducem, atât din punct de vedere al responsabilităţii, cât şi din punct de vedere al parteneriatului cu autorităţile locale şi, nu în ultimul rând, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Universitatea Tehnică de Construcţii “, a declarat Ciucă.

El s-a întâlnit mai întâi cu ministrul Dezvoltării, Attila Cseke, cu secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, cu secretarul general al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), cu rectorul Universităţii Tehnice de Construcţii şi alţi reprezentanţi tehnici.

„Ceea ce e important de subliniat, sensibil în momentul de faţă, este domeniul infrastructurii şcolilor. (…) La întâlnirea de astăzi am discutat şi avem deja în derulare proiecte, la nivelul Ministerului Dezvoltării, prin CNI, în ce priveşte reabilitarea unor clădiri din instituţiile de învăţământ. Avem, de asemenea, 70 de şcoli, dacă am reţinut bine, care se reabilitează printr-un program finanţat prin Banca Mondială. Avem, de asemenea, 118 şcoli care au fost evaluate cu risc seismic. Am decis ca la nivelul grupului să se analizeze imediat modalitatea prin care aceste şcoli cu risc seismic I să intre în reabilitare imediat. (…) Am cerut, totodată, ca Ministerul Dezvoltării să identifice modalitatea prin care acestor proceduri să le fie diminuat termenul de răspuns. Ştim foarte bine cât de mult trebuie să petreacă un document până să primească un aviz “, a declarat Ciucă.

El a adăugat că este nevoie de o reevaluare a clădirilor instituţionale şi a clădirilor private cu locuinţe colective.

„Şi, în felul acesta, să putem să avem o situaţie într-o bază de date foarte clară, foarte transparentă pentru a putea să prioritizăm modul de intervenţie pe fiecare dintre ele. Măsurile acestea de refacere, de consolidare a infrastructurii, trebuie prioritizate. Aş dori să nu se înţeleagă că vom avea o abordare absolut otova la tot ceea ce discutăm acum. Îmi doresc foarte mult ca toate deciziile pe care le luăm să fie foarte bine argumentate şi să avem, de asemenea, echipele tehnice care să treacă la implementarea lor în practică”, a declarat Ciucă.

Premierul a mai transmis că este nevoie ca standardele din domeniul construcţiilor să fie revizuite, să fie reverificate:

„Să avem certitudinea că prin standardele pe care le impunem în aceste documente vor reuşi să avem conştiinţa împăcată că am luat toate măsurile, astfel încât ceea ce este prevăzut în proiectele de construire să fie similiare cu ceea ce se realizează în realitate”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version