Premierul PNL Nicolae Ciucă se ia la întrecere cu partenerul său de coaliție la guvernare, Marcel Cioacu – liderul PSD, pe tema rapidității aprobării bugetului de stat pentru anul 2023, cu măriri de salarii și pensii, plus măsuri de protejare a populației disperate de facturile uriașe la curent și gaze.
„Ministerul Finanţelor, în deplină coordonare cu ordonatorii principali de credite, vor veni în primă lectură cu bugetul, nu mai târziu de 20 octombrie, astfel încât la nivelul Guvernului să fie adoptat nu mai târziu de 27 octombrie, iar în luna noiembrie bugetul să intre la analiză şi vot în Parlament”, a spus Ciucă, miercuri, în deschiderea şedinţei de guvern.
El a promis că acest proiect va permite continuarea investiţiilor, implementarea programelor din PNRR, gestionarea deficitului bugetar şi a inflaţiei, dar şi creşteri de salarii şi pensii.
„Am discutat şi ne-am asumat să venim cu proiectul de buget în luna octombrie, proiect de buget prin care vom asigura continuitatea programelor de investiţii. De asemenea, vom asigura implementarea programelor din PNRR. Ne vom asigura de asemenea că vom fi în măsură să gestionăm deficitul bugetar şi inflaţia. Concomitent cu identificarea resurselor bugetare pentru mărirea salariilor şi a pensiilor începând cu anul viitor. Totodată, asigurând măsurile necesare pentru protejarea populaţiei vulnerabile”, a spus Ciucă.
Premierul s-a referit și la continuarea măsurilor de compensare cu 50 de bani/litru a prețului carburanților, până la sfârșitul anului, introducerea plafonării prețului la lemnele de foc timp de 6 luni, precum și „rabla” la becuri – deja anunțate de liderul PSD, marcel Ciolacu.
Între timp, Ciolacu vrea modificarea în Parlament a noii Ordonanțe de urgență nr. 119 privind plafonarea prețurilor la energie, adoptată în ultima zi a lunii august. PSD va depune un amendament în Parlament prin care plafonarea să se raporteze la consumul curent şi nu la anul 2021, așa cum prevede ordonanța inițiată de ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL). În plus, pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări la curent să fie de 100 și 300 kWh/lună (în OUG 119/2022 fiind de 100 și 255 kWh/lună).