Premierul Nicolae Ciucă ține cu dinții de pensia specială pe care o cumulează cu leafa de șef al Guvernului. El a declarat miercuri, la fabrica de asamblare a camioanelor Armatei, că inclusiv studiul Băncii Mondiale păstrează pensiile militare în actuala structură.
Iar partenerul său de coaliție, Marcel Ciolacu (PSD), care l-a însoțit în vizita de lucru la Petreşti, a declarat din nou că pensiile militare sunt „ocupaționale” – deși legea definește drept ocupaționale doar pensiile private.
VIDEO. Haos total! Ciucă și Ciolacu au uitat să-l ia pe noul ministru al Apărării în vizita la fabrica pentru camioanele Armatei
„Este foarte clar că trebuie să ne asumăm ca, prin noua Ordonanţă, să producem acele corecţii de disciplină financiară, astfel încât pensiile să nu mai fie mai mari decât salariul, dar a ţinut să precizeze că inclusiv partea de criteriu de vârstă care a produs o anumită temere în sistem este una care se va produce într-o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens”, a spus Ciucă, întrebat pe acest subiect.
Premierul a insistat să-i liniștească pe cei circa 190.000 de pensionari militari, dar și pe cei care se grăbesc să iasă la pensie anticipat, la 45-50 de ani:
„La învestirea noului ministru al Apărării am dorit să dea un mesaj către militari. Vedeţi, toate aceste zvonuri se duc şi produc o serie întreagă de atitudini şi decizii care nu sunt tocmai potrivite cu realitatea şi am vrut să combatem aceste zvonuri pentru că, dincolo de orice, este vorba de o decizie politică în conformitate cu contextul actual şi sunt argumente nu numai ale noastre ci şi ale studiului Băncii Mondiale, prin care păstrează pensiile militare în actuala structură”.
Așadar, nici vorbă ca PNL să desființeze pensiile speciale!
Ciucă are un interes personal
Trebuie să precizăm că Ciucă are un interes personal, deoarece cumulează pensia specială cu indemnizația de premier, băgând adânc mîna în buzunarele românilor inclusiv pentru sporul de „doctor” plagiator.
General în rezervă, Nicolae Ciucă s-a pensionat anticipat ca să cumuleze două venituri grase din bani publici, în valoare totală de 502.920 de lei/an.
Astfel, tânărul rezervist din Armată, protejatul lui Iohannis, încasează 215.000 de lei/an din pensie, potrivit celei mai recente declarații de avere, depusă în iunie anul acesta pentru veniturile din 2021.
Iar cum indemnizația de premier este de 23.920/lună, Ciucă mai bagă în buzunar 287.040 lei/an.
Și în anii 2020 și 2021, Ciucă a cumulat pensia grasă cu indemnizația de ministru al Apărării în valoare de 168.613, astfel că a câștigat frumoasa sumă de 384.493 lei/an.
Ciucă încearcă să o convingă pe Ursula von der Leyen, la Bruxelles, că pensia lui militară nu este una specială
Gorghiu îi ține isonul lui Ciolacu: „Pensiile din sistemul de Apărare sunt ocupaţionale, au contribuţii plătite”
Iată și părerea lui Ciolacu: „Pensiile militarilor nu sunt pensii de serviciu, niciunde în lume, că vorbim de Europa sau de SUA, sunt pensii ocupaţionale. Dacă există anumite excepţii, de cinci, zece pensii, unde trebuie intervenit, e cu totul altceva. Din câte ştiu eu, nu este cazul”.
Ciolacu „uită”cine a reintrodus pensiile speciale: „Este aproape inexplicabil cum să ai pensie mai mare decât venitul avut în activitate”
Precizăm că pensiile ocupaționale sunt prevăzute în Legea 1/2020 și detaliate chiar pe site-ul Ministerului Muncii:
Pilonul IV – Pensiile ocupaționale
Sistemul de pensii ocupaționale este reglementat prin Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale, cu modificările și completările ulterioare.
Participantul la un fond de pensii ocupaționale poate fi orice persoană aflată într-o relație contractuală de muncă cu un angajator, persoană fizică sau juridică, ale cărei activități ocupaționale îi dau sau îi vor da dreptul la o pensie în conformitate cu dispozițiile privind sistemul de pensii ocupaționale.
Aderarea la o schemă de pensii ocupaționale este facultativă, iar dreptul de proprietate asupra contribuțiilor cu care participă angajatorul și/sau angajatul la un fond de pensii ocupaționale, precum şi a rezultatelor investirii acestor contribuții, revine salariatului după un termen de cel puțin trei ani de la aderarea la fondul de pensii, conform prevederilor contractului colectiv de muncă/protocolului şi a contractului de administrare.
Contribuția la un fond de pensii ocupaționale reprezintă suma calculată ca un procent din câștigul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care aderă la un fond de pensii ocupaționale.
Prin crearea cadrului legislativ pentru acordarea pensiilor ocupaționale se realizează:
- furnizarea unei pensii suplimentare obținute pe principiul contributivității, distinct şi în completarea pensiei din sistemul public;
- stimularea şi cultivarea spiritului de economisire pentru bătrânețe pe baza constituirii şi investirii unei contribuții noi pentru pensia ocupațională;
- contribuția la realizarea pe termen lung a sustenabilității financiare a sistemului public de pensii prin scăderea presiunii exercitată asupra acestuia;
- asigurarea unui aport de capital pe piața internă, cu efecte pozitive asupra creșterii economice.