Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, își pierde postul de senator îninte de a depune jurământul: ÎCCJ a decis definitiv, miercuri, că aceasta s-a aflat în conflict de interese și incompatibilitate, începând de la 18 februarie 2022, ând s-a numit singură ca manager într-un proiect finanţat cu fonduri europene derulat de primărie și pentru care a luat bani.
Locul lui Clotilde Armand va fi preluat de următorul candidat aflat pe lista USR la alegerile Bucureşti pentru Senat.
UPDATE: Preşedintele USR Bucureşti, Vlad Voiculescu: „Dat fiind că această hotărâre este definitivă, va fi pusă în executare în sensul că doamna Clotilde Armand nu îşi va putea prelua mandatul de parlamentar, întrucât de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate operează interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică, printre care şi cea de parlamentar, pentru o perioadă de 3 ani”.
UPDATE: Clotilde Armand susține că prefectul şi directorii departamentelor juridic şi economic din Primăria Sectorului 1 au semnat pentru legalitatea dispoziţiilor sale, invocate în raportul ANI. Totodată, ea acuză ANI că nu face nimic în cazul președintelui AEP, Toni Greblă, care și-a majorat ilegal salariul chiar în prima zi în care a preluat această funcție.
Toni Greblă, șeful AEP: „M-a interesat ce salariu voi avea (după majorarea semnată ilegal chiar de el), dar n-am stat să văd dacă este legal. Nu am de gând să demisionez”
„O mascaradă. Sunt sute de primari PSD PNL care beneficiază de aceleaşi condiţii. Pentru un lucru mult mai grav şi flagrant precum cazul Toni Greblă – care şi-a mărit ilegal salariul cu zeci de mii euro conform raportului Curţii de Conturi a României – ANI tace şi nu face nimic după două luni în care am depus plângeri. Nici măcar nu răspunde în termenul legal. Aşa arată frica unui sistem cleptocratic. Frica de tot ce este just şi corect, frica de oamenii cinstiţi şi competenţi care luptă având un ideal de ţară unde plagiatorii şi combinatorii politicieni nu-şi au locul. Eu voi merge mai departe şi voi ataca decizia de astăzi la instanţele europene”, a scris ea pe Facebook.
Potrivit Agenției Naționale de Integritate (ANI), Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese, deoarece în exercitarea atribuţiilor de primar a semnat dispoziţiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului “Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie”, finanţat din fonduri europene şi care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003.
Cele cinci dispoziţii semnate reprezintă numirea în funcţia de manager de proiect, precum şi majorarea indemnizaţiei lunare cu până la 30%.
Clotilde Armand s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data dispoziţiei privind numirea sa în acel proiect, respectiv 18 februarie 2022.
Clotilde Armand a solicitat în instanţă anularea raportului ANI, însă a pierdut procesul la Curtea de Apel Bucureşti, iar acum şi recursul, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
„Respinge recursul declarat de recurenta-reclamantă Clotilde Marie Brigitte Armand împotriva sentinţei nr. 389 din 11 martie 2024 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal şi recursul declarat de recurenta reclamantă împotriva aceleiaşi sentinţe, în ceea ce priveşte soluţia de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale, ca nefondate. Definitivă”, se arată în decizia ÎCCJ.