Liderii Coaliției PNL-PSD-UDMR se vor întâlni, săptămâna aceasta, în prima ședință din acest an, iar primul conflict din 2022 vizează scumpirile la energie electrică și gaze.

Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au opinii diferite și în privința Certificatului verde – dar acest conflict a fost  anul trecut, iar PNL a cedat -, dar și asupra desființării Secției Speciale.

Acum, în primul rând, PSD vrea modificarea legii plafonării prețuriulor la energie.

Marcel Ciolacu a acuzat deja că legea promovată de ministrul Energiei, Virgil Popescu (și votată de PSD pe repede înainte, pentru a intra la guvernare – n.r.), nu oferă o protecţie reală a cetăţenilor afectaţi puternic de majorarea accelerată a preţurilor la energie. 
 
Iată propunerile PSD  de modificare a legii :
  • acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice şi să se asigure o protecţie reală pentru această categorie, simplificarea procedurilor de plată a compensaţiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată;
  • reglementarea unor sancţiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislaţia în vigoare;
  • extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie din economie şi la IMM-urile afectate puternic de creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.
„Toate soluţiile care vor fi stabilite în cadrul Coaliţiei de guvernare trebuie să fie adoptate rapid, fie prin ordonanţă de urgenţă, fie printr-un proiect de lege promovat de guvern şi aprobat de Parlament într-o sesiune extraordinară”, se arată într-un comunicat emis de PSD.
 
Virgil Popescu a dat vina pe proasta aplicare a legii și a promis că ANPC va demara un control. „Să vedem exact cine și cum a aplicat această lege, să vedem dacă au aplicat plafonări, compensări, pentru că nu putem lăsa furnizorii să facă de capul lor aplicarea sau neaplicarea acestei legi”, a anunțat el.
 
Cât despre obligativitatea Certificatului verde pentru angajații „esențiali”, atât PNL, cât și PSD par că au pus cruce subiectului.
 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version