Liderii coaliției la guvernare PSD-PNL au căzut de acord, în spatele ușilor închise, asupra noilor măsuri fiscale ce le vor fi impuse românilor pentru reducerea deficitului bugetar enorm, de peste 37 de miliarde de lei, înregistrat la jumătatea anului.

Deficitul a urcat la 37,21 miliarde de lei (2,34% din PIB), după 6 luni: Cheltuielile bugetare au crescut cu 16,5%

Anunțul a fost făcut luni, după săptămâni întregi de discuții, de premierul Marcel Ciolacu. Pe Facebook:

„Am reuşit astăzi, alături de partenerii de guvernare, să cădem de acord asupra unui plan extins pentru reducerea la maximum posibil a cheltuielilor statului. Principiul care stă la baza acestui plan este că, în efortul de diminuare a deficitului bugetar, greul trebuie să-l ducă mai întâi statul, nu cetăţeanul şi mediul privat! Am identificat, astfel, zeci de măsuri care, dincolo de eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate, vor duce la tăierea unor sporuri nejustificate, la comasări şi desfiinţări de instituţii.

S-a mai convenit reducerea numărului de funcţii de conducere în sistemul public şi plafonarea indemnizaţiilor de conducere la societăţile de stat.

În plus, introducem un sistem mai clar de monitorizare a indicatorilor de performanţă pentru autorităţile de stat în scopul favorizării proiectelor şi investiţiilor care chiar fac diferenţa. Vom forţa procesul de descentralizare a unor decizii, mai ales pentru a construi un cadru legal pentru consorţii sau parteneriate de achiziţii centralizate. Doar aşa vor exista economii importante şi constante, pe termen lung, la bugetul de stat.

Resursele naturale aflate în proprietatea statului nu vor mai fi concesionate la preţuri ridicole, iar primul pas este actualizarea tuturor redevenţelor, cu rata inflaţiei.

Impactul măsurilor de reducere a cheltuielilor statului va fi de circa 5,8 – 6 miliarde de lei până la finalul anului. Suma va fi aproximativ egală cu ceea ce ne propunem să aducem ca venituri suplimentare la buget prin eliminarea unor excepţii fiscale. Fiindcă aşa credem că este corect: să existe un efort comun, distribuit echilibrat în societate, pentru un stat mai suplu şi mai eficient, în care să existe mai multă echitate şi transparenţă!”. 

La rândul său, liderul PNL, Nicolae Ciucă, fost prim-minisru, a declarat că, pentru noile măsuri fiscale, „nu cred că putem să depăşim cu mult jumătatea lunii august”.

Urmează adoptarea acestor măsuri, printr-o Ordonanță de urgență (OUG) care va modifica, din nou, Codul fiscal, în ciuda mult clamatei predictibilități.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version