Elena Udrea s-a prezentat, vineri, în faţa membrilor din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, pentru a-şi susţine cauza înainte ca juriştii să dea avize în legătură cu solicitările DNA de începere a urmăririi penale, reţinere şi arestare a fostului ministru al Dezvoltării.
Acuzată de comiterea mai multor infracţiuni precum luare de mită, trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu, Udrea a ţinut să precizeze că dosarul nu are legătură cu Traian Băsescu, ci cu PDL. De asemenea, ea s-a declarat nevinovată şi a spus că, din punctul ei de vedere, dosarul este “extrem de strâmb”. Udrea susţine că nu există decât un denunţ, făcut de Ana Maria Topoliceanu “pentru a-şi salva ea pielea”, iar între declaraţiile martorilor şi documente există discrepanţe.
Udrea a reuşit să-i înduplece pe membrii Comisiei Juridice care, deşi anunţau iniţial că se aşteaptă la o şedinţă prelungită şi că ar putea cere un nou termen pentru luni, s-au grăbit să voteze solicitările venite din partea DNA.
Urmărire da, reţinere şi arestare nu
Astfel, Comisia Juridică a încuviinţat cererea de începere a urmăririi penale dar, oarecum surprinzător, a respins solicitările pentru reţinerea şi arestarea preventivă a fostului ministru al Dezvoltării. Dacă la începerea urmăririi penale nu au fost emoţii, votul fiind de 19-2, la reţinere şi arestare situaţia a fost extrem de încinsă. În cele din urmă, doar jumătate dintre cei 22 de membri ai Comisiei Juridice au votat “pentru” reţinerea şi arestarea preventică. În această situaţie se dă aviz negativ, fiind nevoie de jumătate plus unul pentru aviz pozitiv. Practic a fost o decizie la un singur vot, membrii Comisiei Juridice decizând în cele din urmă să se facă scut în jurul Elenei Udrea.
Vă reamintim, însă, că avizul Comisiei Juridice este doar consultativ, soarte Elenei Udrea urmând a fi decisă în plenul Camerei Deputaţilor, acolo unde PNL-iştii şi PSD-iştii au anunţat deja că vor vota în favoarea oricărei solicitări venite din partea DNA.