Comisiile juridice ale Parlamentului îi audiază, marți dimineață, pe noii judecători pentru Curtea Constituțională a României (CCR) propuși de grupurile parlamentare din partea Camerei Deputaților și Senatului, în locul lui Ștefan Minea și Maya Teodoroiu – ale căror mandate de 9 ani expiră în luna iunie.
Votul final, în plenul Camerei și Senatului, ar putea avea loc tot marți.
Din partea Camerei Deputaților, majoritatea PSD-ALDE îl propune pe Gheorghe (“Giani”, pentru apropiați) Stan, șeful Secției speciale de anchetare a magistraților.
Dragnea îl instalează judecător la CCR pe obedientul Stan de la Secția specială via Inspecția Judiciară
Stan a fost adjunctul lui Lucian Netejoru la șefia Inspecției Judiciare, iar ministrul revocat al Justiției, Tudorel Toader, le-a prelungit amândurora mandatele printr-o Ordonanță de urgență adoptată de Guvernul Dăncilă la sfârșitul lunii august 2018.
Netejoru și Stan și-au primit, astfel, plata pentru declanșarea mai multor acțiuni disciplinare împotriva procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, pe care Tudorel Toader a reușit să o revoce cu ajutorul CCR, președintele Klaus Iohannis semnând în 9 iulie 2018 decretul prin care DNA a fost decapitată.
Mai mult, Secția specială a cerut de 4 ori DNA să-i predea dosarul Tel Drum, în care Dragnea este acuzat de fraudarea a 20 de milioane de euro din fonduri europene și a 31 de milioane de lei reprezentând cofinanțare din bugetul de stat.
Șefii Secției speciale sar în apărarea OUG 7. Opt magistrați vizați în dosarul Tel Drum
În ianuarie anul acesta, Gheorghe Stan a fost ales de CSM în funcția de șef al Secției speciale, înființată în octombrie anul trecut și devenită autonomă anul acesta, prin scandaloasa OUG 7.
În prima sa declarație în această funcție, Stan a trântit o minciună gogonată, și anume că înființarea Secției speciale a fost aprobată de Comisia de la Veneția.
Minciuna lui Stan, în vizorul CSM: Inspecția Judiciară, în control la Secția specială
Adjuncta lui Stan, Adina Florea, o cercetează penal pe Kovesi în două dosare, iar în unul dintre ele dispusese măsura controlului judiciar, care însă a fost eliminat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).
Adina Florea îi va lua locul lui Stan la șefia Secției speciale de anchetare a magistraților, după ce acesta va deveni judecător la CCR.
PNL l-a propus pe Ioan Cupșa, vicepreședinte la Comisia juridică.
Alt candidat, al USR, este avocatul Vlad Ștefan.
Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, s-a propus singur, după ce primise asigurări că va fi susținut de PSD.
Din partea Senatului, PSD-ALDE îl propun pe Cristian Deliorga, judecător la Curtea de Apel Constanța, cercetat de DNA și audiat în decembrie 2007 în dosarul concursurilor fraudate pentru procurori, în care fostul procuror general adjunct al României, Gabriela Ghiță, a fost condamnat la 2 ani de închisoare.
Potrivit unor surse judiciare, lui Deliorga ”i-a trecut glonțul pe la ureche” şi el ar fi izbucnit în plâns în biroul procurorului de caz, Lucian Papici. Până la urmă, Deliorga a scăpat de acuzații din lipsă de probe, dar s-a retras ca judecător la Constanța.
Deliorga judecă procesul în care arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, este judecat pentru că ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene.
Cristian Deliorga a fost procuror şi vicepreşedinte al CSM între 2002 şi 2010.
El este un apropiat al procuroarei Adina Florea, adjuncta Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. De asemenea, Deliorga este considerat un apropiat al cercurilor de putere locale din jurul lui Sorin Strutinski, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, tripleta care „a speriat” Constanţa vreme de 15 ani.
El a fost decorat de fostul președinte Ion Iliescu, în 2004, pentru servicii aduse justiției.
La Senat au depus propuneri și PNL – pe avocatul Daniel Fenechiu – și USR – pe Ovidiu Mircea Ursuța Daraban.
De semenea, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de numire în funcţia de judecător la CCR a Siminei Tănăsescu pentru un mandat de nouă ani care va începe la data de 9 iunie. Ea îl va înlocui la Curte pe judecătorul Petre Lăzăroiu.