Mihai Tudose, ministrul demisionar al Economiei, care a deținut acest portofoliu și în Guvernul Ponta, este ultimul nume vehiculat de PSD pentru funcția de premier!

La Palatul Cotroceni au loc, luni, consultări cu reprezentanții partidelor politice pentru desemnarea unui nou prim-ministru, după dărâmarea Guvernului Grindeanu de către propriul partid PSD, cu ajutorul partenerului la guvernare, ALDE, dar mai ales cu sprijinul Minorităților, fără de care coaliția majoritară nu ar fi avut cele 233 de voturi necesare în Parlament.

PSD și ALDE vor merge împreună, după ce președintele Klaus iohannis a fost de acord. Astfel, la Cotroceni se vor prezenta liderii celor două partide ale coaliției la guvernare, Liviu Dragnea și călin Popescu Tăriceanu, dar fără Daniel Constantin, copreședintele ALDE, rămas în funcție dupăâ congresul partidului deoarece a atacat în justiție excluderea sa din această funcție, iar până la o sentință definitivă rămâne pe post. 

Consultările vor începe, potrivit programului anunțat de Administrația Prezidențială, la ora 15.00, primii primiți de șeful statului fiind reprezentanții PSD și ALDE.

La ora 16.00 vor veni cei ai PNL, iar la ora 17.00 — USR.

La ora 17.30, va fi primită de către președintele Iohannis delegația PMP, la ora 18.00 sunt așteptați reprezentanții UDMR, urmați, la ora 18.30, de grupul parlamentar al minorităților naționale.

Fiecare delegație poate fi formată din maximum 5 persoane.

Iohannis vrea o persoană fără probleme penale

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, că viitorul premier trebuie să fie “o persoană integră, fără probleme penale” și care să aibă “o majoritate parlamentară în spate”.

Însă șeful statului a precizat că va face “o evaluare proprie a noului premier”.

Mihai Tudose ministrul demisionar al Economiei doctor în Securitate Națională

Candidatul PSD și ALDE va fi stabilit în ședințele conducerii celor două partide, care vor avea loc în prima parte a zilei de luni.

Potrivit unor surse politice, ultimul nume de premier pe lista lui Liviu Dragnea este Mihai Tudose, ministrul demisionar al Economiei, care a deținut acest portofoliu și în Guvernul Ponta.

El are însă o bilă neagră în CV: este doctor în Securitate Națională.

Până acum au fost vehiculate în presă mai multe nume: Mihai Fifor, Carmen Dan, Olguța Vasilescu și Adrian Țuțuianu – dar acesta din urmă are un dosar penal.

Orban vrea o majoritate fără PSD

Noul președinte al PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii vor purta discuții exploratorii cu orice formațiune politică, în afară de PSD, pentru crearea unei majorități parlamentare.

Inclusiv cu ALDE, pentru că fără ALDE sau o parte din ALDE nu se poate construi o majoritate parlamentară”.

USR ar fi de acord cu un guvern de coaliție al Opoziției

USR ar fi de acord să susțină un guvern de coaliție al Opoziției, dar va prezenta direct președintelui Klaus Iohannis propunerile, fără să aibă negocieri cu alte partide, a precizat săptămâna trecută senatorul Vlad Alexandrescu, vicepreședintele acestei formațiuni.

“Pentru responsabilitate am fi, eventual, de acord să susținem un guvern de coaliție al Opoziției, cu condiția ca el să fie condus de un prim-ministru responsabil, integru, nu neapărat de culoare politică, cu o echipă profesionistă, cu o reformă a legilor electorale cu alegerea primarilor în două tururi. (…) Noi am constituit o delegație care se va prezenta și va propune președintelui Iohannis formula noastră. Noi nu vom avea negocieri cu alte partide în momentul de față. Noi mergem la Cotroceni să spunem punctul de vedere al nostru direct președintelui și nu ar putea fi vorba de o alianță cu alte partide, ci este vorba de o susținere a unui guvern de coaliție”, a precizat Alexandrescu la Parlament.

PMP va propune un premier, dacă PNL nu o va face

Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Traian Băsescu, a declarat, duminică seară, că formațiunea pe care conduce va face o nominalizare pentru funcția de premier, dacă Partidul Național Liberal (PNL) nu va face acest lucru.

Dacă PNL o face, o va face PMP. (…) Eu mă aștept ca PNL să-și facă datoria de al doilea partid parlamentar, adică să propună candidat. Dacă va avea un candidat vă asigur că PMP îl va susține, dar dacă nu va avea, PMP va face propunere”, a declarat Băsescu, la România TV.

Acesta a opinat că PDS este un partid “inapt pentru guvernare”, deoarece “și-a dărâmat propriul guvern, din ambiții”.

“Dragnea nu ar desemna pe cineva care ar asculta la altă poartă decât la cea de la Kiseleff (…) Nu cred că Dragnea ar vrea un premier independent (…) Vrea să continue să aibă guvernul ca o anexă”, a mai spus fostul președinte.

Legat de ministrul Economiei, Mihai Tudose, vehiculat pentru funcția de premier, Traian Băsescu a afirmat că acesta face parte din “categoria miniștrilor despre care nu poți spune nimic”, pentru că nu a făcut “vreo ispravă” în mandatele sale anterioare.

“Mă îndoiesc că e o soluție (…) Cred că este o alegere nefericită”, a spus liderul PMP.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version