“România nu are în analiză proiecte majore depuse la Comisia Europeană”!
“Nu știu dacă ați urmărit, dar aseară, ca la un semnal, după ce am zis că studiul de fezabilitate al spitalelor regionale costă 1,8 milioane euro (și nu 250, cât se avansase în spațiul public), am început să fiu atacată într-un mod șocant”, scrie pe Facebook, vineri dimineață, comisarul european Corina Crețu.
Precizăm că afirmația contrazisă de Crețu îi aparține Rovanei Plumb, ministrul Fondurilor Europene.
Corina Crețu, comisar european pentru Politica Regională, a fost atacată la baionetă de condamnatul la 8 ani de închisoare, Darius Vâlcov, și de măscăriciul Codrin Ștefănescu, pentru faptul că și-a permis să critice minciuna Rovanei Plumb și lipsa proiectelor de infrastructură pentru absorbția fondurilor europene.
Vâlcov ne spune “cum e cu banii gratis”
Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a scris pe Facebook, joi seară, că fondurile europene pentru spitalul regional din Iaşi suntde 530 milioane de euro, dar statul român trebuie să contribuie cu restul de 480 milioane euro .
“530 milioane euro este costul total al spitalului din Iaşi, conform studiului BEI. 50 milioane euro din această sumă sunt puse la dispoziţie de către CE. Restul, de 480 milioane euro sunt costuri care revin statului român.
Cu aceeaşi sumă, de 480 milioane euro, Turcia a construit 3 spitale în PPP.
Acum se înţelege, cum e cu banii gratis?”, a scris Vâlcov pe Facebook.
Vâlcov este unul dintre cei care doresc renunțarea la fondurile europene, în favoarea parteneriatelor public-private, în baza cărora nu s-a construit însă nimic până acum în România. Un exemplu elocvent în acest sens este Autostrada Comarnic-Brașov.
Codrin Ștefănescu: Corina Crețu reprezintă interesele unor cercuri de interese de la Bruxelles
La rândul său, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu a lansat un atacat-o pe Crețu, spunând că nu mai este pro PSD.
”Nu am mai spus niciodată aceste lucruri și nu reprezintă poziția oficială a PSD. Corina Crețu nu mai este pro-PSD, este mai mult pro-Bruxelles. Corina Crețu nu reprezintă, în momentul de față, interesul României de a construi spitale regionale la costuri de 10 ori mai mici. Ea reprezintă interesele unor cercuri de interese de la Bruxelles. Sigur că nu le convine: în momentul în care o țară a UE găsește o soluție fără a le plăti lor studiile de fezabilitate, comisioanele și tot ce mai trebuie, sigur că toți iau foc. Noi vom lucra cu parteneri privați și vom construi în beneficiul României și românilor. Îi spun acum în direct: Corina, nu ești mulțumită? Te mai duci o dată la Guvern și discuți! Acolo sunt specialiști care lucrează în interesul României și pentru români”, a declarat Codrin Ștefănescu, la Antena 3.
Replica pe Facebook a Corinei Crețu:
“Aceste atacuri pornite ca la un semnal la adresa mea și mai ales atacurile la adresa Uniunii Europene, injuriile prin care sunt acuzată că sunt vândută intereselor străine, în condițiile în care toți știu câte eforturi am făcut preluând pe fonduri europene toate creditele României pe care le avea de plătit către Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană de Dezvoltare, salariile funcționarilor din România care lucrează pe fonduri europene, fazând zeci de proiecte care nu s-au terminat la timp și pentru care statul pierdea aproximativ 3 miliarde de euro, sincer, toate acestea mă lasă fără cuvinte”, continuă Corina Crețu postarea pe Facebook.
Ea mai spune: “Aș fi înțeles să fie considerată trădătoare de partid și de țară, dacă am fi avut depuse la Comisia Europeană zeci de proiecte care se tergiversau sau pe care le-am fi uitat perioade lungi de timp”.
România a depășit termenele
Corina Crețu arată din nou, că “România nu are în analiză proiecte majore depuse la Comisia Europeană” – în afara Magistralei de Metrou M6, proiect în legătură cu care încă se așteaptă un răspuns de la ministrul Transporturilor, Lucian Șova, la o scrisoare pe care i-a adresat-o directorul general al DG Regio, Marc Lemaitre, răspuns “fără de care regulamentele nu îi permit să adopte o decizie”.
“Niciun alt proiect major nu e depus la Comisia Europeană, în condițiile în care România a depășit cu mult datele la care singură s-a angajat că le va depune, nu numai pentru spitalele regionale, dar și pentru autostrăzile Pitești-Sibiu, Târgu Mureș-Iași, Craiova-Pitești, podul de la Brăila, Metroul Pipera-Berceni, Centura Bucureștiului etc”, acuză Corina Crețu.
“Pentru perioada 2021-2027, viitorul Buget European, m-am zbătut pentru mai mulți bani pentru România, astfel încât aceasta să beneficieze de încă 8 miliarde față de actuala perioadă de programare pentru investiții în interesul cetățenilor români. Când reușești, în ciuda plecării celui de-al doilea mare contributor la Bugetul UE, Marea Britanie, să obții o creștere cu 10 la sută a fondurilor europene pentru țara ta, ești, cu siguranță, în slujbă unor interese străine, nu-i așa? Va las pe Dvs să apreciați munca și loialitatea mea față de România și Uniunea Europeană”, adaugă Corina Crețu în mesajul de pe Facebook.
Guvernul trebuie să trimită la CE o solicitare în regim de urgență
Într-o altă postare pe facebook, Corina Crețu explică cere este situația proiectelor din fonduri europene pentru spitale:
“Conform informațiilor primite de la Banca Europeană de Investiții (BEI) care finanțează studiul de fezabilitate pentru cele 3 spitale regionale, valoarea acestui studiu este de 1,8 milioane de Euro.
Reamintesc faptul că în timpul procesului de pregătire a perioadei de finanțare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale a propus Comisiei Europene finanțarea construcției a trei spitale regionale în cadrul Programului Operațional Regional. În acest sens, România a propus atunci utilizarea a 300 de milioane de euro : 150 milioane euro finanțare UE, 150 milioane fonduri naționale.
În cadrul întrevederii avute cu doamna Prim Ministru, Viorica Dăncilă, luni, 29 Octombrie, la București, am convenit ca Guvernul României să transmită Comisiei, în perioada următoare, propunerea României în ceea ce privește modalitatea prin care se dorește continuarea finanțării acestor 3 spitale, astfel încât să ne asigurăm că banii alocați în acest scop din fonduri europene nu vor fi pierduți.
Așa cum am reiterat și în cadrul întâlnirii noastre, în cazul în care România dorește să aloce o sumă mai mare din fonduri europene pentru aceste spitale, autoritățile române trebuie să înainteze Comisiei Europene o solicitare în acest sens, în regim de urgență.
În cazul în care autoritățile naționale nu doresc să utilizeze fonduri UE pentru spitale, Programul Operaţional trebuie să fie din nou modificat, iar cele 150 de milioane de euro alocate în scopuri diferite. Și în acest caz, este nevoie de o solicitare din partea autorităților naționale.
Totodată, în cadrul întâlnirii noastre de la București s-a propus și ideea etapizării, adică realizarea acestor spitale în două etape: documentația în actuala perioadă de programare, iar construcția efectivă în perioada 2021-2027, idee prezentată de Dna Ministru Rovana Plumb în cadrul conferinței de presă comună susținută în data de 30 octombrie.
În acest context, așteptăm din partea Guvernului României, o solicitare în scris, pentru care dintre aceste variante optează, scopul nostru comun fiind acela de a nu pierde finanțarea europeană”.
“Sunt în continuare membru PSD”
“Tocmai am aflat cu mare surprindere ca dl Marius Pieleanu, pe care il apreciez si stimez, a afirmat aseara in cadrul emisiunii “ Punctul de intalnire” ca nu sunt membru PSD. Cred că este important pentru miile de colege și colegi, prieteni cu care am împărțit ani de muncă, cu care am lucrat din 1991 și până în 2014, să spun că sunt în continuare Membru PSD.