Ordonanța de Urgență (OUG) privind Codul Administrativ, prin care se acordă pensii speciale pentru aleșii locali și reduce posibilitatea președintelui României – în prezent Klaus Iohannis – de a refuza o singură dată miniștrii propuși la remaniere, a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial (MO), astfel că prevederile au intrat în vigoare.

OUG a fost adoptată în 25 iunie, fără a fi publicată însă în MO, și a fost modificată după doar 9 zile, în 3 iulie, de Guvernul Dăncilă, la cererea UDMR.

Astfel, autorităţile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităţilor în unităţile administrativ teritoriale şi în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare.

O altă modificare aprobată în ultima variantă vizează înlocuirea sintagmei în forma „bilingv” cu sintagma „în limba română și în limba minorităților”, în cazul în care în comunitate trăiesc mai multe minorități.

OUG prevede acordarea pensiilor speciale către aleșii locali, pe lângă cele normale – prevedere declarată deja de două ori neconstituțională de către CCR. Astfel, un primar care a avut un mandat va primi 19% din indemnizația lunară brută pensie specială, unul care a avut două mandate 38%, iar unul care a avut trei sau mai multe mandate – 57%. Concret, primarul unui oraș mai mare, care încasează o indemnizație între 10.000 și 20.000 lei/ lună brut și are două mandate, va primi în plus până la 7.600 lei/lună. Iar dacă are trei mandate, va ajunge la o pensie specială de 11.000 lei/ lună.

Totodată, Codul Administrativ prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele condamnate penal, dar pentru care a intervenit reabilitarea.

De asemenea, a fost transferată răspunderea de la primari către funcționarii publici.

Redevențe de 80% au fost transferate către autoritățile locale din ceea ce se exploatează la suprafață. 

De asemenea, a fost menținută prevederea prin care o majoritate simplă va putea decide dacă primăria vinde din patrimoniu și cu cât va vinde. Gabriela Firea va răsturna, astfel, decizia definitivă a Curții de apel București care a decis desființarea celor 22 de companii municipale ale Primăriei București.

Președintele României poate refuza o singură dată miniștrii propuși la remaniere

Printre prevederile actului normativ se numără și cea care spune că: „(3) Președintele României numește în funcție persoana propusă de prim-ministru în termen de 10 zile de la înregistrarea propunerii sau în același termen, în condițiile alin. (4) sau (5), motivează, îi comunică prim-ministrului și face public refuzul numirii în funcție”. 

Refuzul numirii de către președinte poate avea loc o singură dată. Termenul premierului pentru propunere este de cinci zile, iar termenul de răspuns al președintelui este de zece zile. 

 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version