Decizie-șoc, vineri, din partea Curții Constituţionale a României (CCR), care dovedește încă o dată că face legea în România, deși este un organism numit politic. Astfel, CCR a anulat întreaga procedură a alegerilor prezidenţiale, astfel că se reia tot procesul electoral, începând cu turul I.
UPDATE: Curtea Constituţională arată, în motivarea deciziei de anulare a alegerilor prezidenţiale, că preşedintele Klaus Iohannis îşi va exercita mandatul până la depunerea jurământului de către preşedintele ce va fi ales, judecătorii invocând „complexitatea şi durata în timp a operaţiunilor electorale”.
„Curtea, având în vedere complexitatea şi durata în timp a operaţiunilor electorale necesare ulterior pronunţării prezentei decizii, constată aplicabilitatea art. 83 alin. (2) din Constituţie, potrivit căruia preşedintele României în funcţie ‘exercită mandatul până la depunerea jurământului de preşedintele nou ales”, se arată în motivarea CCR.
Constituția prevede, la Articolul 83, alineatul 2: „Președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de președintele nou ales”, iar la alineatul 3: „Mandatul Presedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de rîzboi sau de catastrofă”.
Decizia CCR (luată în unanimitate – 3 judecători puși de PSD, 3 – de PNL și unul de UDMR) vine în ciuda faptului că vineri începuse deja votarea pentru turul II în străinătate, unde treacuseră pe la urne 53.675 de alegători.
„În temeiul articolului 146 litera f din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României”, se arată în comunicatul Curții.
În aceste condiții, noul Parlament va vota noul Guvern, care va decide data noilor alegeri prezidențiale. alendar se se poate extinde pe o perioadă de până la 90 de zile, conform legii.
Cel mai probabil, alegerile vor avea loc în aprilie sau mai2025. Între timp, va expira mandatul lui Klaus Iohannis (21 decembrie), însă acesta va fi prelungit ca urmre a unei stări de necessitate apărute în situația dată.