Plenul Camerei Deputaţilor a decis, marți, ridicarea imunităţii lui Nicolae Bănicioiu (fost PSD-ist, acum în conducerea Pro România), astfel încât procurorii DNA să poată declanșa urmărirea penală față de acesta, în dosarul luării de mită.

<strong>Nicolae Bănicioiu pe vremea când era ministru în Guvernul Ponta<strong>

S-au înregistrat 202 voturi „pentru” și 12 voturi „contra”.

Votul a fost secret, cu bile, însă inclusiv deputații PSD au aplicat metoda „bilele la vedere”.

Cătălin Drulă (USR), a luat primul cuvântul la tribună: „Vom vota ‘pentru’ şi vom vota la vedere, am cerut să fie şi o cameră acolo, pentru cine doreşte să îşi expună votul, să fie vizibil. Eu nu ştiu dacă domnul Bănicioiu este vinovat sau nu, dar asta trebuie să hotărască justiţia şi aşa trebuie să fie în cazul tuturor parlamentarilor întotdeauna şi cred că astăzi va fi ridicată această imunitate. Domnul Bănicioiu nici nu mai face parte din grupul PSD, este şi înainte de campania electorală cu câteva zile. Mi-aş fi dorit ca acelaşi lucru să se întâmple şi în cazul lui Eugen Bejinariu, şi în cazul domnului Bodog, şi în cazul doamnei Plumb, unde PSD a făcut scut în jurul lor, i-a protejat de ceea ce toţi cetăţenii trebuie să facă, adică să se prezinte în faţa justiţiei. Nu uităm aceste lucruri, nu uităm că PSD a dat atacul la justiţie timp de trei ani şi ne dorim ca pe viitor, şi în legislatura care urmează şi în toate, parlamentarii să fie egali cu toţi ceilalţi cetăţeni în faţa legii. Imunitatea trebuie să fie numai pentru declaraţiile politice, aşa cum este şi în celelalte parlamente, nu pentru celelalte infracţiuni. Acolo, procurorii şi justiţia trebuie să poată să îşi urmeze cursul. USR va susţine, în cadrul unei reforme constituţionale, ca parlamentarii, inclusiv foştii miniştri, să nu mai beneficieze de „această imunitate care i-a protejat de braţul lung al legii de foarte multe ori, prin votul colegilor lor”.

Florin Roman (PNL) a spus, la rândul său: „PNL va vota, ca de fiecare dată atunci când există astfel de solicitări, indiferent de numele pe care vine solicitarea sau de grupul politic, va vota afirmativ pentru ca toţi colegii care au probleme de natură penală să poată să meargă în faţa procurorului şi, ulterior, în sălile de judecată să-şi susţină nevinovăţia. Colegii din grupul PNL vor vota în favoarea solicitării DNA şi colegii din PNL vor vota la vedere această solicitare”.

Ionuț Simionca (PMP): „PMP va vota în favoarea acestei cereri şi, la fel, noi, cei din PMP, vom vota cu bilele la vedere. Suntem oameni corecţi, oneşti şi vrem să dăm un mesaj clar”.

Benedek Zacharie (UDMR): „Grupul UDMR va vota pentru ridicarea imunităţii. Nu vom vota cu bilele la vedere pentru că noi avem încredere în colegii noştri”.

Alfred Simonis (PSD): „Tot mă chinui să caut şi eu o zi în care avem consens şi nu politizăm nimic, nu reuşesc să prind acea zi în acest mandat. Nu grupul USR a cerut o cameră la votul pe ridicarea imunităţii, de fiecare dată aceste voturi au fost filmate şi transmise în direct. Am avut această consultare în Comitetul liderilor şi cu toţii am stabilit că acest vot – şi de data aceasta – să fie transmis în direct. Observ constant în glasul colegilor de la USR o tristeţe pentru că, neavând ce acuza despre ceea ce face PSD în prezent, se întoarce la anii trecuţi când, într-adevăr, s-au făcut greşeli. Grupul parlamentar al PSD va vota la vedere în favoarea ridicării imunităţii parlamentare pentru Nicolae Bănicioiu”

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a solicitat, săptămâ.na trecută, încuviințarea începerii urmăririi penale a lui Nicolae Bănicioiu, acuzat de trafic de influență și luare de mită, infracțiuni săvârșirea de de acesta pe vremea când era ministru al Tineretului, în Guvernul Ponta.

Pe scurt, Bănicioiu este acuzat că a primit șpagă 3,9 milioane de lei.

DNA cere ridicarea imunității lui Bănicioiu, acuzat de mită pe vremea când era ministru în Guvernul Ponta

„Nu mai candidez. Să stea lumea liniştită”, a declarat Bănicioiu, la aflarea veștii.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version