Cu cât se apropie alegerile prezidențiale, cu atât se fofilează mai mult PSD să spună clar că Tăriceanu va fi candidatul coaliției PSD+ALDE. Liberalii s-au fript pe vremea lui Victor Ponta cu Crin Antonescu dus de nas, iar acum, traseiștii ajunși în partidul lui Tăriceanu suflă și-n iaurt.

Legile Justiției, despre care Dragnea a spus în ședința CEx de vineri că au fost întârziate de partenerii din alianță – făcând referire clară la ministrul Justiției, Tudorel Toader, care le-a pus proiectul în brațe și le-a cerut să-l treacă prin Parlament – este un pretext de dispută.
 
Acum, când lui Dragnea îi frige buza cu amnistia și grațierea, Tăriceanu i-a spus franc că nu este cazul să fie dată o ordonanță de urgență. De altfel, nici n-ar fi justificată urgența. Iar Tudorel Toader, chiar dacă a fost chemat de Dragnea în fața baronilor săi din PSD să jure cu mâna pe biblie că-l ajută cu amnistia și grațierea, îl ascultă pe stăpânul său Tăriceanu, nicidecum pe condamnatul penal care, la rândul său, evită să deschidă subiectul candidatului la prezidențiale. Mai ales acum, când Gabi Firea a spart gheața și a declarat cu subiect și predicat că Tăriceanu ar fi bun de președinte, dar PSD trebuie să aibă propriul candidat.  

Alt subiect de dispută este Legea offshore, adoptată în 9 iulie de Camera Deputaților – for decizional – în sesiunea parlamentară extraordinară.

Proiectul de lege adoptat de Senat în 12 februarie a fost modificat complet la Camera Deputaților, fără ca Liviu Dragnea să-l fi anunțat pe Călin Popescu Tăriceanu. Ceea ce înseamnă că l-a fentat pe față.

Norocul coaliției la putere este că președintele Klaus Iohannis a retrimis de la promulgare legea spre revizuire în Parlament.

Altfel, liderul PSD anunțase că Guvernul Dăncilă va emite o ordonanță de urgență, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Săptămâna trecută, Comisia pentru Energie din Senat a aprobat două amendamente depuse de președintele acestui for, senatorul PSD, Gheorghe Marin, prin care companiilor Exxon și OMV nu li se va creşte taxarea gazului extras din Marea Neagră pe toată durata exploatării, iar investițiile deja făcute le vor fi scăzute din impozitul pe care e îl vor datora – asta după ce ambele au amenințat că stopează exploatarea gazelor din Marea Neagră. 

Dragnea susține însă că “nu am cedat faţă de ceea ce am hotărât împreună în sesiunea trecută cu privire la condiţiile puse în acea lege, condiţii avantajoase pentru statul român şi condiţii acceptabile pentru cei care investesc – pentru că dacă nu sunt acceptabile, nu investeşte nimeni”.

“Legea offshore a fost adoptată în comisie la Senat săptămâna aceasta, luni intră în plen la Senat, luni seara ajunge la Camera Deputaţilor, marţi în comisii la Camera Deputaţilor şi miercuri vrem să intrăm pe ea la votul final”, a declarat Dragnea vineri seară, după furtunoasa ședință a CEx în care Gabriela Firea și alți 8 contestatari i-au cerut demisia liderului PAS din funcțua deținută în partid, dar și din cea de șef al Camerei Deputaților.

Mai întâi, în şedinţa comună de luni, la ora 12.00, Comisia economică şi Comisia pentru energie din cadrul Senatului vor adopta un raport pentru proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore.

Apoi, la ora 16.00, plenul Senatului se va reuni în şedință și va dezbate proiectul, votul urmând să aibă loc la ora 17.00.

Însă votul final va avea loc tot la Camera Deputaților, iar Dragnea va avea ultimul cuvânt. Și nu ar ține morțiș să se certe cu Tăriceanu, dar este disperat să facă rost de bani ca să acopere gaura imensă de la buget, în condițiile în care cheltuielile bugetare au crescut cu 20%, pensiile speciale secătuiesc vistieria statului, iar noua Lege a pensiilor – promisă de un an și 9 luni – va adânci și mai mult dezechilibrul dintre încasări și plăți.

 Iar dihonia dintre PSD și ALDE s-a extins și în privința referendumului pentru familie, oamenii lui Tăriceanu fiind nemulțumiți că întrebarea decisă de Guvernul Dăncilă să apară pe buletinele de vot este prea evazivă.
 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version