Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că a reușit să strângă 237 de semnături pentru moțiunea de cenzură, cu 4 mai multe față de numărul necesar pentru a dărâma Guvernul Dăncilă. (Vezi la finalul articolului textul moțiunii)
El a adăugat că sunt angajate discuții cu încă zece parlamentari – inclusiv de la PSD – fie pentru semnături, fie pentru votarea moțiunii, iar la începutul săptămânii viitoare aceasta va fi depusă.
UPDATE: Orban i-a replicat premierului Viorica Dăncilă, care i-a transmis că moțiunea de cenzură nu va trece nici de data acestă, deoarece opoziția a eșuat „lamentabil” de fiecare dată.
„Mesaj pentru VVD: 237 > 233”, a scris Ludovic Orban, pe Facebook.
Dăncilă, mesaj din SUA: „Moțiunea nu va trece; au mai încercat și au eșuat lamentabil”
Pentru a fi adoptată moțiunea, sunt necesare 233 de voturi în favoarea căderii Guvernului Dăncilă.
Până acum au anunțat că au semnat moțiunea parlamentarii PNL, USR, Pro România și o parte dintre cei ai ALDE și ai Grupului Minorităților.
Moțiunea va fi depusă la începututl săptămânii viitoare
„Sigur că data finală o vom stabili cu toți cei care susțin moțiunea de cenzură. Cu siguranță vom depune săptămâna viitoare, la începutul săptămânii viitoare. Până acum am discutat de ziua de luni, dar rămâne să mai calculăm un pic posibilul calendar, să vedem ce contra măsuri ar putea să pregătească cei de la PSD. (…) Până astăzi avem cu patru semnături peste numărul de semnături necesare pentru trecerea moțiunii de cenzură. Avem aici 237 de semnături, în afară de aceste semnături avem angajate discuții cu încă peste zece parlamentari fie pentru semnături, fie pentru susținerea moțiunii de cenzură prin vot”, a afirmat Orban.
El a precizat că se poartă discuții cu parlamentari independenți, parlamentari ai minorităților naționale și parlamentari PSD.
„Am primit garanția de la toți parlamentarii semnatari că sunt alături de moțiune. Împreună planificăm, vrem să asigurăm o dată în care să avem prezență 100%. Dacă s-a mai întâmplat să mai avem un vot în minus, s-a întâmplat din cauza unei programări, care a pus în imposibilitate unul sau doi parlamentari să fie prezenți la momentul depunerii moțiunii. Această moțiune este o moțiune decisivă, este o moțiune în care nimeni nu își poate permite să lipsească”, a insistat liderul PNL.
„Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis urgent”
Orban a mai spus că textul moțiunii este finalizat, iar în cursul zilei de miercuri parlamentarii îl vor primi.
Numele moţiunii de cenzură iniţiate de PNL este „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis urgent”.
În doicument se arată că„guvernele PSD nu au demarat niciun proiect major pentru infrastructura românească”.
„Este foarte simplu să împrumuţi ţara, ştiind că factura acestor împrumuturi va fi plătită de generaţiile viitoare. Este extrem de grav că nu s-a construit nimic cu banii împrumutaţi la dobânzile împovărătoare pe care le plătim cu toţii. Guvernul PSD ar fi putut să investească o parte din aceşti bani măcar într-unul dintre proiectele prioritare de investiţii ale României. Unele dintre aceste proiecte se regăsesc chiar între promisiunile făcute de PSD în anul 2016, atunci când au smuls votul românilor printr-o fraudă de încredere”, se arată în textul moţiunii de cenzură.
Inițiatorii moțiunii se referă și la lipsa autostrăzilor:
„Autostrada Unirii, Autostrada Moldovei, cea a Olteniei sau Autostrada Sibiu-Piteşti nu au avansat nici măcar cu un singur centimetru sub guvernarea PSD. Pe calea ferată trenurile deraiază aproape săpătămânal din cauza infrastructurii degradate, iar viteza de deplasare a trenurilor a ajuns sub cea a trotinetelor electrice! Nu aţi blocat doar investiţiile publice, ci aţi gonit şi investitorii privaţi din economie. Încrederea în economia românească este în declin, în primul rând din cauza faptului că legislaţia economică se modifică aproape săptămânal. Ce investitor ar mai risca să aducă bani şi locuri de muncă bine plătite în România, ştiind că regulile jocului se schimbă peste noapte? Adunând numărul de modificări pe care Guvernul Dăncilă le-a făcut Codului fiscal, constatăm că acestea sunt mai numeroase decât zilele dintr-un an”.
În document se vorbește și despre taxele introduse prin Ordonanţa Lăcomiei, precum şi de spitalele regionale promise de PSD: „Ne uităm cum România pierde şansa de a construi spitale regionale, bine dotate, din bani europeni. PSD a promis iniţial 8 spitale regionale şi unul metropolitan, după care a spus că mai întâi se fac 3, la Cluj, Craiova şi Iaşi, pentru ca în final să nu construiască niciunul. Spitalele din reţeaua Ministerului Sănătăţii au cele mai grave probleme, atât din cauza dotărilor deficitare, cât şi a spaţiilor necorespunzătoare pentru un act medical de calitate. Nu faceţi investiţii trainice în aceste spitale, ci continuaţi să risipiţi banii publici pentru plata unor studii de prefezabilitate, de fezabilitate, a unor ghiduri arhitecturale, pentru proiecte tehnice şi servicii de expertiză, care, peste ani, se vor dovedi, din nou, total inutile”.
Alte acuzații prinse în moțiunea de cenzură sunt aduse Guvernului dăncilă pentru adoptarea OUG privind pensiile speciale pentru aleșii locali (Codul administrativ):
„Chiar dacă aţi ştiut că banii la buget nu vă ajung nici pentru educaţie, nici pentru sănătate şi nici pentru investiţii, v-aţi pus semnătura pe textul unei ordonanţe de urgenţă cu puternice vicii de neconstituţionalitate, prin care aţi instituit noi pensii speciale, noi privilegii financiare, pentru alte categorii de beneficiari din sistemul public. Aţi sfidat, astfel, atât Parlamentul care ar fi trebuit să legifereze în această materie, cât şi Curtea Constituţională care s-a pronunţat deja, fără echivoc, asupra nenumăratelor prevederi neconstituţionale din aşa-zisul Cod administrativ”.
Recursul compensatoriu reprezintă un alt argument al opoziţiei pentru demiterea guvernului PSD.
„După toate evenimentele din această vară, care au zguduit toată ţara, doamna Viorica Dăncilă ar fi trebuit să demareze o reformă amplă a Ministerului Afacerilor Interne şi a Poliţiei Române, până la ultima secţie de poliţie din ţară. Reformarea din temelii a acestor instituţii ar fi trebuit să înceapă, în primul rând, de la modul în care sunt numiţi şefii acestor structuri abilitate prin lege ca să-i apere pe cetăţeni. Incompetenţii dovediţi, cei cu probleme de integritate şi cei care nu au reuşit să obţină nici măcar nota de trecere la un concurs ar fi trebuit să plece a doua zi! Din păcate, Guvernul Dăncilă nu a făcut decât să mai păcălească o dată populaţia, adică să schimbe scaunele între unii şefi din poliţie sau din minister, pe unii să-i mângăie pe umăr, pe alţii să-i trimită la pensie şi pe cei de care n-a putut să scape, să-i promoveze”, potrivit moţiunii de cenzură.