Senatul României – condus de Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), partenerul la putere al condamnatului la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în primă instanță, Liviu Dragnea (PSD) – a adoptat luni, cu 102 voturi ”pentru”, 14 voturi ”împotrivă” și 3 abțineri, modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor, astfel încât infractorii care au de ispășit pedepse mai mici de 5 ani pot sta la domiciliu, fără niciun fel de supraveghere – nici măcar cu brățară electronică. (Vezi document la finalul articolului)

Modificarea legii a trecut de vot “fluierând”, după ce Curtea Constituțională a respins parțial legea inițiată de PSD și contestată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Votul masiv în Senat dovedește că inclusiv membri ai opoziției, mai precis 10 dintre ei, au fost de acord cu acest proiect legislativ, în condițiile în care PSD, ALDE și UDMR au împreună 92 de senatori.

Astfel, la Articolul 38 a fost introdus alineatul 12: “Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenției la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere, în cazul în care persoana condamnată:

  • a) nu are rapoarte de abateri disciplinare;
  • b) are o pedeapsă care nu depășește 5 (cinci) ani”.

De asemenea, infractorii condamnați la închisoare de până în 18 luni – în loc de 12 luni, inițial – vor executa pedeapsa la domiciliu. 

Pot face închisoare la domiciliu și persoanele condamnate până la 10 ani de închisoare, dacă au în întreținere minori – Articolul 38 indice 2, alineatul 1.

Nu beneficiază de aceste prevederi persoanele care au comis următoarele infracțiuni: contra siguranței statului, omor, vătămare corporală gravă, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, lipsire de libertate, violare de domiciliu, viol, act sexual cu un minor, agresiune sexuală, corupție sexuală, incest, tâlhărie, tortură, represiune nedreaptă, evadare, înlesnirea evadării, nerespectarea regimului materialelor nucleare, falsificarea de monede, falsificare de valori străine, trafic de persoane, trafic de minor, sclavie, pornografie infantila, divulgarea informațiilor secrete de stat etc.

La art. 97:

“Liberarea condiționată se poate acorda și pentru persoanele condamante care execută pedeapsa în regim semideschis, deschis sau se află în executarea pedepsei prin detenție la domiciliu”.

Legea mai prevede scăderea a câte 20 de zile din pedeapsă pentru fiecare lucrare științifică sau invenție, față de 20 de zile indiferent de numărul acestora cum prevede legea în prezent. Această prevedere nu a fost declarată neconstituțională. 

Votul final se va da în Camera Deputaților, care este decizională.

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version