Liviu Dragnea, liderul PSD, și Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, vor avea, luni, ultimele discuții la partid pe tema viitorilor miniștri iar pe seară se vor întâlni pentru a definitiva lista cu propuneri pentru Cabinetului Grindeanu.

Grindeanu-Dragnea-Tariceanu 

Lista va fi trimisă marți dimineaţă la Parlament, iar comisiile de specialitate din Camera Deputaților și Senat îi vor audia pe viitorii miniștri.

Miercuri va fi convocată ședința plenului reunit al Parlamentului, pentru validarea miniștrilor. Atât Dragnea și Tăriceanu, cât și ministrul desemnat Sorin Grindeanu speră ca membrii viitorului Cabinet să depună jurământul în aceeași zi, seara, în fața președintelui României, la Palatul Cotroceni.

Președintele Klaus Iohannis va avea un rol decisiv în aprobarea Cabinetului, deoarece va trebui să semneze decretele de numire. De data aceasta însă, nu va avea niciun motiv de amânare a semnării documentelor, cum a procedat la desemnarea prim-ministrului.

Variantele de miniștri 

Iată lista numelor vehiculate de PSD și ALDE pentru Cabinetul Grindeanu – pentru unele ministere sunt mai multe variante:

Ministerul Dezvoltării: Sevil Shhaideh / Vasile Dîncu / Lia Olguţa Vasilescu / Şimon Gheorghe

Este exclus ca președintele Iohannis să o accepte pe Olguța Vasilescu, deoarece aceasta este judecată pentru infracțiuni de corupție.

Totodată, ar fi greu de crezut ca șeful statului să o accepte în funcția de ministru pe Sevil Shhaideh, după ce a respins-o pentru funcția de prim-ministru.

Ministerul Finanţelor / Fondurilor Europene: Marius Nica / Cristian Socol / Eugen Teodorovici / Ana Birchall

Teodorovici a deținut ambele portofolii – primul, la Fonduri Europene, în Guvernul Ponta 1, 2 și 3, iar al doilea, la Finanțe, în Guvernul Ponta 4.

Marius Nica a mai deținut portofoliul Fondurilor Europene, în Guvernul Ponta 4. El a absolvit Academia de Informaţii a SRI, a lucrat în MApN şi a fost consilier al Rovanei Plumb pe vremea când aceasta a fost europarlamentar. A urmat-o apoi, în calitate de secretar general, la Ministerul Mediului şi la Ministerul Muncii, în guvernele Ponta. Nica a fost pentru o vreme şi preşedinte al CA al Loteriei Române.

Ministerul Justiţiei: Florin Iordache / Robert Cazanciuc / Daniel Florea

Iordache este un bun executant, a deținut interimatul la șefia Camerei Deputaților spre finalul mandatului trecut.

Ministerul Economiei: Mihai Tudose

Ministerul Transporturilor: Mihai Fifor

Fifor este cel care s-a mai aflat în cărți pentru acest portofoliu, în Guvernul Ponta 4, după demisia lui Ioan Rus în urma declarației scandaloase că soțiile românilor care muncesc în străinătate sunt “curve”.

Fifor s-a remarcat în toamna lui 2014, când a devenit șeful comisiei parlamentare de control a cumpărării de către fiica lui traian băsescu, ioana, a terenului de la Nana.

Ministerul Muncii: Rovana Plumb, fost ministru al Muncii în Guvernul Ponta și care s-a lăudat că a făcut proiectul Legii salarizării unice a bugetarilor, document ce nu a fost însă găsit de Guvernul Cioloș.

Ministerul Educaţiei: Sorin Câmpeanu (ALDE) / Mihnea Costoiu

Câmpeanu a mai deținut acest portofoliu, în Guvernul Ponta 4, iar după depunerea mandatului de către Viorel Ponta, în 4 noiembrie 2015, acesta a fost desemnat premier interimar, până la validarea Cabinetului Cioloș.

La rândul său, Costoiu este un executant al ordinelor Ecaterinei andronescu și fost ministru delegat al Cercetării în Guvernul Ponta, eliminat însă după desființarea portofoliului.

Ministerul Agriculturii: Daniel Constantin (ALDE) / Paul Stănescu

Daniel Constantin este executantul ordinelor lui Dan Voiculescu și a mai deținut acest portofoliu în guvernele Ponta.

Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu / Teodor Meleşcanu (ALDE) / Ana Birchall

Ministerul Energiei: Andrei Gerea (ALDE) / Iulian Iancu

Iulian Iancu este urmărit penal de procurorii DNA, pentru infracțiuni de corupție, astfel că este eclus să fie acceptat de președintele Iohannis.

Ministerul Culturii: Ionuţ Vulpescu / Daniel Barbu (ALDE)

Atât Vulpescu, cât și Barbu au mai deținut acest portofoliu în guvernele Ponta. Barbu este de departe unul dintre cei mai aroganți politicieni, exprimându-și în septembrie anul trecut o opinie care a revoltat pe toată lumea: “Meseria de politician este ”cea mai grea”, una “mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan”, deoarece aleşii îşi riscă în fiecare zi libertatea şi sănătatea.

Ministerul IMM-urilor: Florin Jianu (ALDE), Cătălin Beciu (ALDE)

Ministerul Apărării / Ministerul Internelor, / Ministerul Comunicaţiilor: Gabriel Vlase / Georgian Pop

Georgian Pop a fost șeful Comisiei de control a SRI în Parlamentul care și-a încheiat mandatul în decembrie 2016.

Ministerul Sănătății: Ionel Sinescu / Florian Popa

Ministerul Mediului: Graţiela Gavrilescu (ALDE) / Daniel Constantin (ALDE)

Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul: Eugen Nicolicea.

Aflat de 20 de ani în Parlament și ales acum pentru cel de-al 7-lea mandat, Nicolicea este supertraseistul nemuritor (PSD-UNPR-PSD), dar și autorul modificărilor legislative pe care PSD a încercat să le impună în “marțea neagră”.

Nicolicea a mai fost ministru pentru relația cu Parlamentul, în Guvernul Ponta 4, în perioada 4 martie 2014 – 17 noiembrie 2015.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version