Fostul ministru USR al Transporturilor în Guvernul Cîțu, Cătălin Drulă, își umflă mușchii, după o tăcere de patru luni, timp în care partidul său a fost condus de Dacian Cioloș.

Dar cum Cioloș a demisionat, luni seară, „executat” de echipa lui Dan Barna din Biroul Național (BN), care i-a respins proiectul de reformare a partidului, Drulă a preluat șefia USR și, brusc, a înviat.

Așa că, marți dimineață, Drulă a ieșit cu declarații războinice la adresa coaliției la guvernare PNL-PSD-UDMR.

„USR va face opoziţie pe tot terenul şi, imediat cum situaţia epidemiologică o va permite, ne veţi vedea din nou în stradă. Ne reconectăm la oameni, facem opoziţie, propunem politici publice reformiste şi pregătim guvernarea din 2024. Toate aceste proiecte şi altele despre care vom vorbi în perioada următoare sunt în pregătire. Vom munci uniţi ca să oferim României alternativa pe care o merită. Zilele confortului în această coaliţie disfuncţională s-au terminat. Au fost prea multe luni de miere şi s-a văzut că PNL şi PSD nu sunt în stare să conducă România. Coaliţia contra firii are zilele numărate”, a spus Drulă, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

„USR va face opoziţie pe bune. Vom lupta cu un sistem care face o prioritate din clientelism, nu din bunăstarea ţării. Vom arăta unde se risipeşte resursa bugetară şi vom veni cu soluţii concrete pentru a acoperi aceste găuri negre”, a insistat preşedintele interimar al USR.

Întrebat dacă va candida pentru un mandat plin de președinte al USR la viitorul congres, Cătălin Drulă a spus că nu a luat încă o decizie.

„În perioada următoare, prioritatea mea este unitatea partidului. Sunt convins că vom ieşi din acest moment mai puternici decât înainte, iar acesta este mesajul meu atât pentru colegii mei, cât şi pentru cei de la PSD şi PNL – USR va face opoziţie pe bune”, a precizat el.

Întrebat ce le transmite membrilor USR care ar fi tentaţi să plece din partid, Cătălin Drulă a răspuns:

„Le transmit că suntem toţi o echipă şi că nu mai vorbim de culori diferite şi că proiectul acesta al fuziunii trebuie numai să se adâncească şi să fim cât mai uniţi. (…) Mă voi uita către viitor, nu către trecut. Avem nevoie de fiecare membru al partidului nostru. Avem nevoie să fim uniţi, ca o echipă”, a precizat preşedintele interimar al USR.

Drulă i-a mulţumit lui Dacian Cioloş „pentru munca din ultimele luni şi pentru contribuţia lui la proiectul fuziunii”. „Fără Dacian Cioloş şi fără Dan Barna fuziunea celor două partide, USR şi PLUS, nu ar fi existat. Eu sunt convins şi am toată speranţa şi încrederea că (Dacian Cioloş – n.r.) va dori în continuare să contribuie la viitorul acestui proiect. A contribuit şi până acum şi cred că va contribui în continuare. Suntem toţi o echipă”, a ținut el să precizeze.

Despre congresul pentru alegerea unui nou președinte al USR, Drulă a arătat că va discuta cu colegii săi din Biroul Naţional despre o posibilă organizare simultană a acestuia cu cel pentru modificarea statutului: „Nu am apucat încă să avem această discuţie. Probabil că ar putea fi împreună aceste congrese. Nu se stabilise data nici a celuilalt”.

De asemenea, întrebat dacă partidul a greşit în momentul în care a ieşit de la guvernare, el a amintit că „USR a fost dat afară de la guvernare. Acesta a fost un sfârşit anunţat, practic, de intenţiile lui Klaus Iohannis de a reface PSD-PNL”.

„Sondajele sunt o poză de moment, dar ceea ce noi trebuie să facem în perioada următoare este să reclădim încrederea. Traversăm, probabil, o criză de încredere şi în societate, în general. Mai ales partea modernistă, reformistă din societate e într-o pierdere de încredere că avem încă soluţii pentru această ţară. Eu consider că motivul principal este marea trădare a agendei moderniste şi reformiste a lui Klaus Iohannis din această toamnă, când s-a format marea coaliţie PSD şi PNL. Oamenii sunt foarte dezamăgiţi şi cred că e responsabilitatea şi datoria noastră să le redăm această încredere”, a mai spus liderul interimar al USR.

Drulă a bătut moneda pe faptul că USR este „singurul” partid democratic de opoziţie şi cu „o agendă cu adevărat” liberală.

„Vom lupta cu un sistem corupt şi inept, care face o prioritate din clientelism, nu din bunăstarea ţării. Vom arăta unde se risipeşte resursa bugetară şi vom veni cu soluţii concrete pentru a acoperi aceste găuri negre. (…) Vom munci făcând opoziţie pe bune. Venim cu acele politici publice reformiste, vorbind în stradă, pentru a reda încrederea că USR este singura soluţie democratică, liberală, competentă”, a conchis el.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version