Liderul USR, Cătălin Drulă, și-a asumat public eșecul la alegerile locale și europarlamentaree, după alianța cu „dinozaurii” PMP și Forța Dreptei.

„Rezultatul alegerilor este sub aşteptările pe care le-am avut. (…) Îmi asum rezultatul și voi convoca alegeri pentru un nou președinte USR în cel mai scurt timp. Nu voi intra în această cursă. Avem în USR oameni și lideri puternici care au dovedit că se pot bate cu PSD și cu PNL. Mă gândesc la Dominic Fritz, care a câștigat decisiv în Timișoara. E foarte important să avem un reset. E foarte important să atacăm alegerile prezidențiale cu un nou suflu”, a declarat, luni, Drulă.

Electoratul a taxat dur USR pentru faptul că s-a aliat cu „dinozauri” politici Eugen Tomac și Ludovic Orban (ex-PNL), în loc să fie alături de REPER. Partidul fondat de Dacian Cioloș (care a promovat oameni pe care i-a făcut miniștri iar apoi l-au părăsit pentru Drulă) a obținut singur doar 3% la europarlamentare, deși a avut cei mai activi eurodeputați români în acest mandat.

Un asemenea scor mic ar fi fost obținut, cu siguranță, atât de PMP, cât și de Forța Dreptei, dacă aceste formațiuni ar fi candidat singure.

Per total, ADU are doar 8%, ceea ce înseamnă doar 3 europarlamentari (față de 6 ai AUR), mai puțini chiar și dacă USR ar fi candidat solo.

Cei 33 de europarlamentari aleși: 19 de la PSD-PNL, 6 de la AUR, 3 de la ADU, 2 de la UDMR, Șoșoacă și Lazarus de la SOS, independentul Nicu Ștefănuță

Iată care sunt primii 3 candidați pe lista ADU, care intră în Parlamentul European:

Dan Barna – USR
Vlad Voiculescu – USR
Eugen Tomac – PMP

Așadar, Tomac și-a văzut sacii-n căruță, iar dintre cei 2 USR-iști, Vlad Voiculescu provine din echipa lui Cioloș.

Alianţa Dreapta Unită a depus la BEC lista comună a candidaților pentru europarlamentare

Acum, Drulă își pune cenușă în cap, însă doar parțial, declarând că nu va candida „anul acesta” la prezidențiale, însă „cred că Alianța Dreapta Unită trebuie să continue, deoarece s-au pus speranţele de modernizare a României”.

„Dominic Fritz e cel mai legitim candidat pentru președinția USR”, a insistat Drulă.

În privința rezultatului de la alegerile locale, Drulă susține că ADU a ieșit bine. „O să vă dau câteva exemple pozitive de ieri, că nu e dracul atât de negru: am câștigat mai multe primării în orașe, am reconfirmat altele precum Timișoara, Bacău. În București am câștigat votul politic, la fel în Timișoara”.

USR a pierdut însă primăriile sectoarelor 1 și 2, potrivit numărătorii paralele a PNL, dar și Primăria Brașov, unde revine Scripcaru, care îi ia locul lui Alen Coliban.

Cătălin Drulă a devenit președintele USR din 10 iulie 2022, după demisia lui Dacian Cioloș.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version