Guvernul Ciolacu vrea să le dea în continuare vouchere de vacanță, în 2024, doar bugetarilor al căror venit net se va situa sub 8 000 de lei, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență (OUG) apărut pe surse.
Totodată, din ianuarie 2024 ar putea primi indemnizație de hrană doar angajații de la stat care câștigă sub 8 000 de lei pe lună. Regula nu li se aplică însă militarilor și polițiștilor.
Guvernul trebuie să acopere „gaura” de 43 de miliarde de lei înregistrată la buget la finalul lunii august. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat deja că își va asuma răspunderea în Parlament pentru actele normative prin care vrea să acopere gaura la buget de peste 40 de miliarde de lei.
În fiecare instituție, numărul secretarilor și al consilierilor de stat, al subsecretarilor și al vicepreședinților se va reduce cu minim 30% până în 1 ianuarie 2024.
Până la începutul lunii octombrie anul acesta, numărul consilierilor din cancelariile președinților și vicepreședinților consiliilor județene, al consilierilor primarilor, viceprimarilor, prefecților și subprefecților, dar și al șefilor de instituții și autorități autonome se reduce la jumătate.
Vor fi desființate posturile neocupate din ministere, agenții și alte instituții publice locale și centrale, iar din iulie 2024 vor putea fi reînființate doar prin memorandum aprobat de Guvern sau prin hotărâre de consiliu local sau județean.
Va fi desființată funcția publică de Șef Birou. În plus, în instituțiile statului, serviciile vor funcționa doar dacă au 10 angajați, direcțiile cel puțin 20 de persoane, iar direcțiile generale minimum 40 de angajați.
Din iulie anul viitor instituțiile care nu au cel puțin 50 de posturi, iar activitatea lor se suprapune cu activitatea altor instituții pot fi desființate, comasate sau reorganizate, astfel încât să fie concediat 15% din personalul de conducere și cel de execuție și reduse cheltuielile.
Din octombrie luna aceasta agențiile, autoritățile, instituțiile autonome aflate în subordonarea, autoritatea sau sub controlul Parlamentului ar putea plăti o taxă specială care reprezintă 80% din profitul contabil pe care l-au obținut.