În ciuda optimismului afișat de premierul Marcel Ciolacu, datele Eurostat publicate vineri arată că România este ţara cu cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană (UE), pentru a 4-a lună consecutiv.
În luna aprilie, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei au fost România (6,2%), Belgia (4,9%) şi Croaţia (4,7%)
Cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost în Lituania (0,4%), Danemarca (0,5%) şi Finlanda (0,6%).
Comparativ cu luna martie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 15 state membre, inclusiv în România de la 6,7%, până la 6,2%, a rămas stabilă în patru ţări şi a crescut în opt state membre.
Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a coborât în aprilie în țara noastră până la 5,9%, de la 6,61% în martie, în condiţiile în care serviciile s-au scumpit cu 10,05%.
Ciolacu a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Iaşi, că „este evident” că inflația are „un trend descendent”:
„Eu am preluat o inflaţie de 10,3. Am ajuns acum la o inflaţie de 5,8-5,9. Este evident că suntem într-un trend descendent. Sunt ferm convins că, spre sfârşitul anului, categoric va fi o inflaţie sub 5%. De fapt, şi BNR a prognozat acest lucru. Ce e cel mai îmbucurător este creşterea economică estimată şi pe anul acesta, dar mai ales pe anul viitor. România a reuşit să nu intre în recesiune. A reuşit acest lucru pentru că atât în administraţia locală, cât şi în administraţia centrală a fost o mobilizare. (…) E prima oară în istoria României când avem plăţi efective de aproape 41 de miliarde în patru luni de zile, numai în zona de investiţii, iar creşterea economică a fost pentru prima oară bazată nu pe consum, a fost bazată pe investiţii”.