Fără corecţii financiare în PNRR! Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat că Guvernul a aprobat, în ședința de joi, ultimul document „necesar cererii de plată numărul 1”, ce va fi transmis la Comisia Europeană în 31 mai, pentru PNRR. Este vorba despre reglementarea mecanismului de nereguli, corupţie și fraudă ce pot apărea în cadrul derulării proiectelor.

„Aşa după cum se cunoaşte, cererea de plată numărul 1 are o valoare de 3 miliarde de euro, iar pentru aceasta România trebuie să îndeplinească trei condiţii majore. Prima condiţie este cea referitoare la aranjamentele operaţionale, document care a fost semnat în cursul zilei de ieri de către Comisia Europeană, aşa încât condiţia aceasta referitoare la aranjamentele operaţionale a fost îndeplinită”, a precizat Boloşîn briefingul susţinut la finalul şedinţei de Guvern.

„În ceea ce priveşte decizia de astăzi, foarte pe scurt, a fost reglementat mecanismul de nereguli, corupţie si frauda care poate să apară în cadrul operaţiunilor şi respectiv proiectelor ce urmează să se deruleze în PNRR. Foarte important de reţinut pentru beneficiarii PNRR, că nu vom mai avea corecţii financiare ca şi în situaţia politicii de coeziune. Iar în ceea ce priveşte neregulile, acestea vor fi tratate din perspectiva legislaţiei naţionale şi vor fi stabilite amenzi sau alte sancţiuni care sunt prevăzute pentru nereguli în sistemul legislativ naţional”, a precizat ministrul Investiţiilor.

El a adăugat că, în cea ceea priveşte partea de fapte potenţiale cu privire la corupţie şi fraudă, acestea îşi vor urma cursul firesc de sesizare al organelor de cercetare penală şi, de asemenea, pentru ceea ce înseamnă hotărârile instanţelor de judecată. Astfel, acestea vor fi puse în aplicare la finalizarea anchetelor şi respectiv obţinerea acestor decizii din partea instanţelor de judecată.

„Pe scurt, aceasta a fost ultimul act normativ pe care l am avut de adoptat. 31 mai, reţineţi, data la care România depune prima cerere de plată a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 3 miliarde de euro”, a mai spus Boloş. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version