Situație fără precedent în ultimii 34 de ani: miercuri încă nu s-a finalizat validarea numărării voturilor, la trei zile de la încheierea alegerilor europarlamentare și locale, comasate de coaliția PSD și PNL aflată la putere cu girul președintelui Klaus Iohannis.

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a dceclarat marți seară, la Digi24, că un sfert dintre procesele-verbale conțin erori, motiv pentru care procesul de validare va mai dura „două-trei zile”:

„De aseară am spus că 25% din procesele-verbale conțin erori. Nu scapă filtrului, la birourile de sector, sunt verificate cu o aplicație care nu permite încărcarea în sistem a proceselor-verbale cu erori. Erorile se corectează. Una din cauzele care duc la erori este oboseala. Acei oameni au lucrat de duminică dimineața până noaptea la 4, în condițiile unui stres accentuat la numărarea voturilor, când în birou se aflau candidați, presă, observatori naționali și străini, și în acea aglomerație și gălăgie, nu ai dispoziția necesară pentru a completa aceste tabele.După aceste alegeri, ste necesară modificarea legislației. Nu poți cere unui om să stea 25 de ore în stres și să mențină o performanță ridicată. Cert e că procesele verbale intră în sistem mereu corectate”.

La sectoarle 1 și 2 din București, primarii în funcție – Clotilde Armand și Radu Mihaiu, reclamă fraude. Contracandidații lor de la PNL (George Tuță) și PSD (Rareș Hopincă) s-au declarat deja câștigători conform numărătorii paralele de la partid.

Contracandidatul lui Clotilde, George Tuță (PNL) – fost ofițer SRI – se dă inocent, dar apare în poză cu Coldea, Dumbravă, Kovesi. Ungureanu (USR): „SRI, de un an fără șef civil”

Diferența între voturile obținute de ei este însă de sub un procent. În timp ce Armand și Mihaiu cer renurărarea voturilor, Tuță și Hopincă susțin la unison că „matematica” îi avantajează.

UPDATE! Clotilde a depus plângere penală împotriva lui Greblă. Ea a cerut renumărarea voturilor: „Să nu mergeți după fentă. Am mai pățit așa ceva în 2016, știe și Ciolacu cum ne-au furat”

PSD a transmis, miercuri, că „USR a pierdut dreptul de a mai contesta rezultatul alegerilor când reprezentanţii lor au confirmat prin semnătură corectitudinea datelor consemnate în procesele verbale”.

Despre acuzațiile de fraudare aduse de Clotilde Armand, primarul sectorului 1, Toni Greblă a spus că AEP și Biroul Electoral Central (BEC) nu au competența de a verifica activitatea birourilor electorale de sector. „BEC are competența de a analiza plângerile și contestațiile după ce acestea au rămas definitive, încărcate în sistem. Dar, în timpul activității biroului electoral de sector, nimeni nu intervine. În cazurile în care erorile nu sunt descoperite de echipele de specialiști, se recurge la renumărarea voturilor, o decizie care aparține biroului de sector. Fără un proces-verbal de corectură, aceste procese-verbale nu sunt primite de sistem. Dacă conțin erori, sistemul refuză înregistrarea lor”.

Primarul Radu Mihaiu reclamă că i s-au furat voturi: Depunem plângere penală împotriva Biroului Electoral Sector 2, pentru abuz în serviciu

Coaliția VotCorect solicită autorităților „verificarea atentă a proceselor verbale”. Publicăm integral comunicatul:

„Organizațiile membre ale Coaliției VotCorect atrag atenția asupra importanței respectării legii și procedurilor în cadrul etapei de numărare a voturilor și stabilire a rezultatelor și asigurarea corectitudinii acestora.

Într-o democrație este esențial ca rezultatele să reflecte exact opțiunile exprimate de alegători. Deja observăm că apar în spațiul public informații privind posibile nereguli de natură să influențeze rezultatele finale. Este important ca suspiciunile să fie înlăturate stabilind corectitudinea rezultatelor prin mecanismele prevăzute de lege pentru aceste cazuri. Atenție sporită trebuie acordată modului în care se vor valida procesele verbale și stabili rezultatele.
Înțelegem complexitatea procesului de votare, numărare a voturilor și centralizare a rezultatelor și apreciem eforturile susținute depuse de membrii administrației electorale. Se poate observa că situaţia de-acum se datorează în mare parte complexităţii procesului şi oboselii acumulate de membrii birourilor electorale – e cunoscut faptul că am susținut că nu este o decizie bună comasarea alegerilor. Aceste dificultăți administrative nu trebuie, însă, să impieteze asupra stabilirii corecte și transparente a rezultatelor. Acest lucru este esențial mai ales pentru că în multe circumscripții diferențele între candidați sunt doar de câteva voturi.
Reiterăm faptul că decizia politică de a comasa alegerile a generat efectele negative care se văd azi în practică. Ele privesc nu doar stabilirea rezultatelor votului, ci și procedurile legate de exercitarea votului: procedurile au fost diferite, la fel si procesele verbale, iar aceste aspecte au îngreunat și prelungit un proces de numărare care era deja complicat. Urmărirea procesului a devenit mai dificilă și pentru observatori, fapt ce reduce transparența. Coaliția VotCorect a primit și sesizări de la public care ilustrează că în unele secții de votare formularele nu au fost completate corect și nu reflectă votul din secțiile respective.
În acest context, solicităm administrației electorale să trateze cu cea mai mare seriozitate sesizările candidaților sau ale cetățenilor prin care se solicită renumărarea voturilor sau reverificarea proceselor verbale, indiferent că este vorba de calcule eronate sau de posibile tentative de fraudare a rezultatelor alegerilor din secțiile respective.
Reamintim tuturor alegătorilor că pot verifica rezultatele votului din secțiile lor în procesele verbale publicate pe portalul prezenta.roaep.ro. Detalii și pe https://votcorect.ro/plangeri-pv/.”
Coaliția este formată din Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociația Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Observatorul Electoral și Code for Romania.
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version