Gabriela Vrânceanu Firea nu se mai consideră şantajată de fostul preşedinte Traian Băsescu pentru faptul că a atenţionat-o public să aibă grijă de soţul Pandele, primarul oraşului Voluntari, că s-ar putea să nu-l mai găsească acasă.

firea

Firea şi Pandele au încheiat un contract de mediere, pe care l-au trimis ieri la Parchetul General, potrivit realitatea.net. Procurorul de caz va dispune suspendarea urmăririi penale, pe perioada medierii, iar dacă părţile se împacă, dosarul se va clasa.

Telenovela “Şantajul” a început în urmă cu un an şi jumătate: în 16 aprilie 2014, senatoarea PSD Firea depunea o plângere penală împotriva șefului statului, în care îl acuza de amenințare și șantaj asupra ei.

Plângerea penală semnată până şi de Ponta

Iată ce scrie în plângerea penală – pentru care au semnat mai mulți parlamentari, în frunte cu premierul de atunci, Victor Ponta:

„Într-un interviu la postul de televiziune Realitatea TV, difuzat în seara zilei 13.04.2014, în cadrul emisiunii ‘Jocuri de putere’, referindu-se la activitatea parlamentară a dnei senator Firea Gabriela, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea legalității achiziției terenurilor din zona comunei Nana, județul Călărași, preşedintele Traian Băsescu a afirmat: ‘Mai bine ar sta în banca ei și s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moșia soțului ei unde este primar, că s-ar putea să nu-l găsească într-o zi acasă dacă… Nu-i atentă… Înțeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele’”.

Ce nu spune Firea este că declarația lui Băsescu a început așa: ”Doamna Firea este un excelent jurnalist, dar ca jurist este o catastrofă. Mai bine ar sta în banca ei…”.

În 18 aprilie 2014, Parchetul General anunța că a deschis un dosar penal pe numele lui Traian Băsescu, dar a suspendat ancheta deoarece Președintele României are imunitate.

Reluarea anchetei, cu o zi înainte de Revelion

Imediat după încheierea mandatului la Cotroceni, Parchetul General a reluat ancheta. Se întâmpla în 30 decembrie 2014.

În 16 aprilie 2015, Parchetul General i-a comunicat lui Băsescu – devenit om de rând – că este urmărit penal pentru şantaj. Acesta a luat foc:

„Am primit o scrisoare în care fost informat că sunt suspect. Sunt un suspect pentru că am deranjat-o pe doamna Firea. E cam la fel cum e Nițu (procurorul general – n.r.), numai că eu sunt suspect că am făcut o declarație iar el este suspect că a împușcat oameni la Revoluție, că a tras – Procurorul General. Era în trupele de securitate şi el scrie în declaraţia lui că li s-a spus că tragă înspre Dorobanţi unde se mişcau terorişti şi el probabil că a împuşcat câţiva terorişti, ce să facă”.

Artileria grea, scoasă de Băsescu împotriva revoluţionarului Niţu 

Pentru aceste fapte, Nițu a obținut certificat de revoluționar și primit, în baza legii, 8.000 mp de teren. Acest beneficiu obținut de la stat apare în declarația lui de avere, iar în octombrie 2012, după audierile la CSM pentru funcţia de procuror general, Niţu le-a spus jurnaliştilor prezență că militarii care au participat la Revoluţia din 1989 au beneficiat, ca şi civilii, de 10.000 de metri pătraţi de teren, iar în cazul celor 78 li s-a dat câte 8.000, „că atât a putut Primăria”.

La Revoluţie, Tiberiu Niţu era militar în termen la unitatea de la Televiziunea Română. Trei dintre colegii săi au fost împuşcaţi mortal.

Fostul şef al Parchetelor militare, Dan Voinea, a susţinut într-un interviu din 2013 că Niţu, devenit procuror general, ”are în dosarul Revoluţiei o declaraţie în care recunoaşte că a tras la Televiziune”: ”El era atunci militar. Are certificat de revoluţionar acum, dar el trebuie cercetat la fel ca cei care au tras în decembrie 1989”.

CCR: Preşedintele are libertate la fel ca parlamentarii în declaraţiile politice

Traian Băsescu a declarat apoi că „doamna Firulescu (Firea – n.r.) a făcut o plângere la Curtea Constituţională pentru declaraţiile mele şi, din câte ştiu, Curtea Constituțională i-a explicat că preşedintele este liber să facă orice declaraţie politică în timpul mandatului şi are aceeaşi libertate ca şi parlamentarii”.

Băsescu: Firea împrumuta an de an de la Crescent

Fostul preşedinte şi-a continuat tirul acuzaţiilor, acuzând-o pe senatoarea Gabriela Firea că  ”tot împrumuta aşa, an de an de la Crescent şi transfera dolarii într-o companie care era în grupul domnului Voiculescu (Dan voiculescu, deţinătorul trustului de presă Intact, unde a lucrat Firea – n.r)”.

”Dacă Firica îşi aduce aminte de chestia asta, ar fi bine să se spovedească public. Eu cred că organele statului ar trebui să se uite în Grivco să vadă câţi bani au fost transferaţi de la compania Securităţii Crescent în Grivco în perioada 2007-2011 când doamna Firea era administrator la o firmă din grupul Grivco şi doamna Firea, cu mânuţa domniei sale a semnat împrumuturi de la Crescent către compania unde era administratori, ceva cu Media Press, ceva de genul ăsta, sau Casa Press. A semnat împrumuturi de 400.000 de euro şi 1.800.000 de dolari, pe care se pare că a uitat să-i mai dea înapoi, deci era o spălare de bani, un transfer din banii firmei Securităţii în firma Grivco”, a spus Băsescu.

Întrebat dacă îi va face plângere Gabrielei Firea pentru că a luat bani, Băsescu a răspuns:

„Instituţiile statului, mai devreme sau mai târziu, vor trebui să spună dacă acele documente au fost utilizate pentru a se constata spălare de bani şi transferul banilor românilor de la Crescent, firma securităţii, prin doamna Firea, către grupul Grivco al lui Voiculescu”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version