Ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, a anunţat joi prelungirea, până la 20 decembrie 2024, a termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale. Notificările se depun, însă, tot până la 25 noiembrie, așa cum prevede OUG 107/2024, modificată prin OUG 116.
Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, 330.735 de persoane juridice au acumulat datorii de aproape 33 miliarde lei și 848.705 persoane fizice au acumulat datorii de peste 39,2 miliarde lei.
Amnistia fiscală. OUG 116: Poșta Română, în convenție cu ANAF, le va distribui datornicilor informări privind sumele datorate
Precizările lui Boloș, postate pe Facebook:
„Vin astăzi cu două anunțuri importante:
1. Pentru a veni în sprijinul contribuabililor care vor să-şi clarifice situaţia fiscală, am decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale, până la data de 20 decembrie 2024. Concret, termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenţia de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie, dar prelungim termenul pentru emiterea certificatelor de atestare fiscală şi plată până la 20 decembrie.
Am luat această decizie pentru că amnistia fiscală din 2024 a fost diferită față de cele de până acum. Fiind mai aproape de contribuabili și mult mai ușor de accesat, a atras peste 120.000 de contribuabili care și-au prezentat deja intenția să beneficieze.
Informarea contribuabililor cu privire la măsurile fiscale adoptate, prin intermediul Poștei Romane și a SPV, a determinat contribuabilii să fie interesați să-și achite obligațiile fiscale.
Totodată, formularele care s-au depus de către contribuabili, notificarea și cererea de anulare au fost simplificate, astfel încat pentru contribuabili accesarea acestor măsuri fiscale să fie o formalitate prin care să își manifeste intenția de a beneficia de aceste anulări de obligații, iar pe de altă parte, să aibă timpul necesar pentru a-și asigura lichiditățile financiare pentru achitarea obligațiilor bugetare.
Pe această cale, felicit personalul ANAF, care depune toate eforturile pentru a soluționa solicitările contribuabililor, fiind prezenți la serviciu atât în afara programului din cursul saptamânii, cât și în weekend.
Este un pas concret prin care dorim să sprijinim corectitudinea, să încurajăm conformarea voluntară și să susținem mediul de afaceri și cetățenii afectați de dificultăți financiare.
2. Ministerul Finanţelor va propune permanentizarea acordării bonificației de 3% pentru contribuabilii care și-au achitat la timp taxele și impozitele. O transformăm, astfel, într-o formă de recunoștință recurentă, un angajament față de toți cei care contribuie, an de an, la stabilitatea și dezvoltarea României”.