Gabriel Oprea le dă cu flit celor din Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, transmițându-le miercuri dimineață, printr-o scrisoare, că nu se va prezenta la audieri.

Argumentul: el a fost deja audiat la Parchetul General în dosarul in rem deschis imediat după ce Liviu Dragnea și ai lui au anunțat că vor înființa comisia parlamentară, iar comisia trebuie să solicite acordul prealabil al procurorilor, dat fiind caracterul nepublic al procedurii penale în care a fost solicitat să dea declaraţii ca martor.

 

Iată scrisoarea lui Oprea adresată comisiei:

„Referitor la solicitarea dumneavoastră de a mă prezenta în faţa Comisiei parlamentare, vă aduc la cunoştinţă că în luna aprilie 2017 am fost audiat în calitate de martor la PÎCCJ cu privire la acelaşi subiect, într-un dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem.

Faţă de împrejurarea că sunt subiect procesual într-o cauză penală, în sensul art. 34 Cod procedură penală, şi dat fiind caracterul nepublic al procedurii judiciare impus de art. 285 alin. (2) din acelaşi Cod, pentru a preveni eventuala încălcare a caracterului nepublic al procedurii de urmărire penală în care am fost solicitat să dau declaraţie în calitate de martor, vă suspun atenţiei necesitatea solicitării de către dumneavoastră a acordului prealabil al organului judiciar competent în vederea audierii mele”.

Fifor, lăsat cu ochii-n soare

Oprea l-a lăsat cu ochii-n soare pe președintele comisiei, Mihai Fifor, căruia marți i-a dat speranțe că va veni. Iată ce a declarat Fifor:

„Mâine (miercuri, n.r.) dimineaţă ar trebui să ne întâlnim cu domnul Gabriel Oprea. Am avut astăzi o discuţie telefonică, solicitând o confirmare pentru mâine. Domnia sa a rămas că va confirma în cursul acestei seri sau mâine de dimineaţă la prima oră. A rămas că analizează încă posibilitatea de a veni la comisie. Noi sperăm din toată inima că domnia sa va onora această invitaţie. Cred că este important pentru toată lumea să putem să facem această audiere”

Gabriel Oprea este a doua persoană care refuză să fie audiat de această comisie, prima fiind fosta șefă a Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru.

Ca gazdă însă a acelei întâlniri – la care au fost invitați, potrivit lui Dan Andronic, procurorul-șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, șeful SRI de la acea vreme, George Maior, şi prim-adjunctul acestuia, Florian Coldea -, Gabriel Oprea le dă o lovitură celor din comisie.

El ar fi persoana cea mai potrivită să confirme întâlnirea de taină. Până acum, el a refuzat acest lucru. Mai mult, Neculai Onțanu, în cinstea zile căruia Oprea “dădea o masă”, a spus la audierea din comisie că nu s-a întâlit cu Kovesi, Coldea și Maior.

De altfel, chiar Dan Andronic a declarat la audiere că nu are elemente că s-a pus la cale fraudarea alegerilor.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version